Hodža Edin skinuo grb Hercegbosanske županije, a komšije i Hrvate nazvao fašistima

Ovo je, između ostalog, na portalu Tomislavcity napisala novinarka Zora Stanić, ciljajući na postupak i govor imama Islamske zajednice u Tomislavgradu Edina Kukića na Preporodovom skupu 29. rujna uoči Kurban Bajrama i popisa stanovništva u BiH. Zbog tog teksta je, na tužbu hodže Edina Kukića, Zoru i vlasnika portala Marka Bagarića policija prije par dana pozvala da dadnu izjavu.

- Ja sam napisala ono što mi je izjavio Ante Tadić, predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva koji se zatekao na tom skupu, kaže Zora. To su mi potvrdili još neki svjedoci koji, doduše, sada pred policijom šute.

- Nakon objavljenog teksta efendija Edin Kukić me nekoliko puta zvao tražeći da tekst skinemo s portala, kaže Marko Bagarić. Pošto imamo svjedoke da je skinuo grb HBŽ, to je modificirani hrvatski grb, i da je održao vatreni govor o ugroženosti Bošnjaka u Duvnu, nazvavši „hrvatske komšije" fašistima, to sam odbio njegove ultimatume. Znam također da su se protiv njegovih riječi pobunili organizatori skupa i da mu je predsjednik Preporoda oduzeo riječ. Ipak je govorio prejake riječi, tim prije što ovdje nema nekih međunacionalnih sukoba. Rekao sam mu da me može tužiti sudu. I evo, on me prijavio policiji gdje sam dao izjavu zbog objavljenog teksta. Bilo je na policiji još 14 Bošnjaka, sudionika skupa, ali ga nitko nije izravno optužio. Ja razumijem ljude. Nije zgodno zamjeriti se vjerskom poglavaru. No tu su bili nazočni i dvojica visokorangiranih Bošnjaka iz Sarajeva, Sejfudin Tokić, predsjednik udruge „Bitno je biti Bošnjak" i profesor dr. Senadin Lalić. Možda bi policija i od njih trebala uzeti izjavu.

Naravno da sam nazvao Antu Tadića koji mi je potvrdio ono što je kazao policiji.

- Bio sam u dvorani Skupštine HBŽ kada se sve to dešavalo, kaže Ante. Nisam ni primijetio da na zidu nema grba dok hodža nije kazao: Skinuli smo fašistički znak ja i moje džematlije. A onda je pričao kako su Bošnjaci ugroženi od fašističkog hrvatskog komšiluka. Stvarno je bilo mučno slušati. Onda mu je Senad oduzeo riječ.

Novinarski je red čuti i drugu stranu, pa nazovem imama Edina Kukića.

- Sve su to podvale, grba nije bilo kad sam ja došao, revoltirano mi je kazao imam Edin. Nisam ni komšiluk ni grb nazvao fašističkim, ali su Bošnjaci u Duvnu ugroženi. Bošnjaci, pa i moja djeca, moraju učiti po hrvatskom programu i na hrvatskom jeziku. To je diskriminacija. A meni podvaljuju, čak i neki Bošnjaci. Uostalom, mogao bi se raspitati o svemu kod Senada Džankovića.

Senad Džanković je nerado pristao na razgovor, ali je ipak kazao nekoliko ključnih rečenica koje oslikavaju kako ovaj incident, tako i međunacionalne odnose u Tomislavgradu i BiH.

- Svega toga nije trebalo biti, prvo mi je kazao. Grb jer bio skinut, ali nisam vidio ko ga je skinuo ni kada. Ali, taj naš imam, naš hodža je iz Travnika, ne razumije on potpuno naše odnose tu u Duvnu, a malo je plah. Izleti. Ja sam ga stvarno prekinuo tada na skupu i kazao da to nije tema skupa. Znate, mi imamo dosta dobre međunacionalne odnose. Nakon rata nije bilo nekih većih incidenata, ljude skupa rade, druže se, a općinska vlast je stvarno puno učinila što se tiče popravka i uređenja naših vjerskih objekata u Mokronogama, Stipanićima, Oplećanima, Omerovićima, u gradu..., pa i djeca u školama imaju vjeronauk....Treba biti pošten i to kazati. Šteta bi bila da ovakav incident sve pokvari.

Kada sam više informacija pokušao doznati od PU Livno, Glasnogovornik Ivica Vrdoljak je kazao kako spomenuti incident nitko nije prijavio niti o njemu zna išta osim prijave efendije Edina Kukića protiv novinarke Zore i vlasnika portala Bagarića. Kako to da svi o tome znaju sve, osim policije. Pa nazovem predsjednika HBŽ Stipu Pelivana. Pa ga pitam kako to da on nije prijavio policiji spomenuti incident skidanja županijskog grba pošto ga je Ante Tadić, po vlastitom priznanju, o svemu informirao. On je odmah ljutito osuo paljbu po Anti Tadiću.

- Ma, kad je mene taj Tadić obavijestio? Kada? Deset dana nakon što se to dogodilo.

Kada sam primijetio da je otada proteklo mjesec dana i da je bilo vremena za raščišćavanje stvari, Stipe je kazao kako ima posla i da će me kasnije nazvati. Naravno, nije me nazvao. Ali mu ne zamjeram, jer ni sam ne znam kako bih se ponio na njegovu mjestu. Stipe vjerojatno drži kako bi sve to najbolje bilo „pomutapiti", prešutjeti bez „talasanja" i tretirati kao izdvojeni incident pojedinca iz manjinskog naroda. Uostalom, tako to tretiraju i duvanjski Hrvati. Nije se na Bošnjake digla kuka i motika nakon objavljenog teksta. Naprotiv, ostalo je sve isto, a Hrvati drže da se hodži „malo otelo". No, institucije bi ipak trebale raditi svoj posao glede činjenice da su spomenutom incidentu nazočili visoki bošnjački dužnosnici iz Sarajeva te da glavni akter također nije iz Tomislavgrada. Žurnom i poštenom pravosudnom intervencijom spoznalo bi se je li to pojedinačni incident ili pak dio nekog političkog projekta. To bi bilo bolje i za Bošnjake i za Hrvate i za njihove „komšijske" odnose. Skinuti nečiji grb u kafiću i nazvati fašistima njegove goste može se tretirati incidentom, ali je , sasvim druga stvar skinuti legalni županijski grb i s govornice u županijskoj dvorani etiketirati „hrvatski komšiluk" fašističkim. Pa makar se radilo o „božjem čovjeku".

Petar Miloš/Slobodna Dalmacija