Duvanjska bura vjetar u leđa energetici i razvoju HBŽ-a

... su podršku političkog vodstva HBŽ-a.

„Vesele me ovakvi projekti koji na najljepši način govore o tome kako se vlastitim novcem, domaćom pameti i na vlastitoj zemlji mogu raditi velike stvari za svoje ljude", kazao je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije dr. Nediljko Rimac koji je u društvu gradonačelnika općine Tomislavgrad Ivana Vukadina, gradonačelnika općine Kupres Perice Romića te županijskog ministra unutarnjih poslova Maria Lovrića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Petra Geklu, ministra znanosti, prosvjete, kulture i športa Petra Galića te ministra financija Branka Ivkovića, govoreći o izgradnji vjetroparka na Jelovači, u prigodi radnog posjeta europski uspješnoj tvrtki Feal u Širokom Brijegu.

Tijekom obilaska ove kompanije, koja je po mnogima najuspješniji primjer privatizacije u FBiH, njezin vlasnik Jozo Bogdan upoznao je vodstvo HBŽ-a s poslovnim procesom, sadašnjim stanjem i daljnjim razvojnim planovima ove ugledne kompanije.

Tijekom višesatnog druženja razmijenjena su promišljanja vodstva tvrtke Feal i vodstva HBŽ-a o trenutačnom gospodarskom i političkom stanju u Zapadnohercegovačkoj županiji i Hercegbosanskoj županiji. Konkretizirane su ranije započete aktivnosti HBŽ-a i podrške tvrtke Feal razvojnim projektima u ovoj županiji.

Energija vjetra

Započete aktivnosti Feala i tomislavgradske tvrtke LUNA kroz zajedničku tvrtku F.L. Wind u području obnovljivih izvora energije, primarno energije vjetra, na ovim razgovorima dobile su konkretnu podršku političkog vodstva HBŽ-a te gradonačelnika općina Tomislavgrad i Kupres.

Premijer Rimac istaknuo je da projekt izgradnje vjetroparka na Jelovači uz korištenje vlastitih snaga i financijskih sredstava uspješnog gospodarskog subjekta, kao što je Feal, treba biti poruka svima da se ustrajnošću i ispravnim promišljanjem može osigurati budućnost stanovništva na vjetrometini visokog Dinarskog krša i pitomih kraških polja.

Premijer Rimac posebno naglasio činjenicu da HBŽ u ovom trenutku, za razliku od većine županija u Federaciji BiH, nema dugova i da postoji dobra osnova za provedbu razvojnih projekata u području energetike te proizvodnji zdrave hrane.

Jozo Bogdan i vodstvo tvrtke FEAL zahvalili vodstvu HBŽ te gradonačelnicima Tomislavgrada i Kupresa na ovom radnom posjetu te istaknuli potrebu češćih razgovora gospodarskih subjekata i županijskih političkih vodstava. Dogovoreno je novo druženje na padinama Jelovače kada će uz gostoprimstvo tvrtke LUNA na terenu budućeg vjetroparka Jelovača biti prikazane dosadašnje aktivnosti i prezentirani daljnji razvojni planovi.

Opušteno druženje

„Ja ovaj projekt mogu se smatrati gotovo završenim. Postoje spremnost, gospodska opravdanost za ovakav projekt, potrebna financijska sredstva, ostaje da se sve to realizira u tehničkom pogledu.

Entuzijazam i ljubav prema svom zavičaju prave čuda, a ovakvi projekti mogu značiti našu energetsku budućnost. Duvanjska bura može nam biti pravi vjetar u leđa", kazao je sa širokim osmijehom Jozo Bogdan na opuštenom druženju u Fealovu restoranu.

„Bura nam je činila velike štete, sad je "okrećemo" nama u korist. Jako mi je stalo da ovaj projekt bude jedan od generatora razvoja HBŽ-a. Moramo biti pametni i graditi projekte koji će naše potomke ostavljati na rodnoj grudi, ako ne budemo pametni, bit ćemo odgovorni", dodao je dr. Rimac.

Ugodnom druženju namočili su poznati kirurg dr. Marko Radoš i širokobriješki gvardijan fra Sretan Curčić, koji su oduševljeni ovim energetskim projektom.

Večernji list