Duvanjke se ne mogu poroditi u svom gradu jer nedostaje ginekologa

žene, snimanje, ginekolog, ginekolozi, pregled, Tomislavgrad, ginekolozi, ginekologija, ginekolog, Preporuka ginekologa, mobing, ginekolog, ginekologija, pregled, lječnički  pregled, ginekolog, ginekolozi

Slična situacija mogla bi se dogoditi i s rodilištem u Tomislavgradu. Naime, rodilište koje se nalazi u sklopu Doma zdravlja u Tomislavgradu trenutačno ne funkcionira zbog nedostatka liječnika specijalista ginekologa. U razdoblju dok je radilo, rodilište je opsluživala Ivanka Živković, dr. spec. ginekolog, koja, nažalost, iz zdravstvenih razloga nije sada u mogućnosti jedno vrijeme kvalitetno pokrivati ovaj odjel.
"Uprava ove zdravstvene ustanove dala se u potragu za odgovarajućom zamjenom. Nadam se da će se pronaći način za moju zamjenu u ovo prijelazno razdoblje jer ovo rodilište u Tomislavgradu nije prekidalo svoj rad ni u težim situacijama", kazala je dr. Živković za Agenciju Fena.

Međutim, da rodilište ponovno bude u funkcije, žurno je hitno pronaći specijaliste ginekologe kojih je sve manje i to ne samo u Tomislavgradu nego i u cjelokupnom okruženju. Primjerice, u Livnu je angažiran samo jedan liječnik ginekolog, a dr. Živković je pružala svoju pomoć kako dežurstvima, tako i drugim liječničkim obvezama. Trenutačno, u njihovom daljnjem radu potpomažu ih svojim dolascima liječnici iz Mostara i Travnika. Zanimljivo je da se prijašnjih godina tomislavgradskom rodilištu dopuštalo rađanje djece bez ginekologa, a sada, kako kaže dr. Živković, nazočnost liječnika specijalista je nužna. "Velika je odgovornost pri rađanju, rizici su veliki, a i sada mi preuzimamo ogromni rizik što porađamo u tomislavgradskom rodilištu, koje nema mogućnost obavljanja carskog reza", kazala je. Tako je sada jedina mogućnost ovog rodilišta da rodilje s prostora ove općine usmjeravaju prema Županijskoj bolnici u Livnu, eventualno ako se radi baš o prijevremenom porodu, onda idu izravno za Mostar, gdje se uvijek naknadno susreću s problemom komisijskog odobrenja.

DL