Tko su novi ministri u Vladi Županije Zapadnohercegovačke?

vlada ŽZH, Vesna Ćorluka, Zdenko Čosić, Zdenko Čosić, Jerko Ivanković Lijanović, ŽZH, vlada ŽZH, Zdenko Čosić, vlada ŽZH, imena, Zdenko Čosić, ZHŽ, Zdenko Čosić
Na poziciji premijera ostat će Zdenko Ćosić koji će zastupnicima predložiti ove kandidate za ministre:

GRUDE:
1) Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa
Ružica Mikulić - ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa

2) Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi
dr. Stjepan Bogut - ministar zdravstva rada i socijalne skrbi

LJUBUŠKI:
3) Ministarstvo unutarnjih poslova
Zdravko Boras - ministar unutarnjih poslova

4) Ministarstvo financija
Toni Kraljević - dopredsjednik Vlade i ministar financija

ŠIROKI BRIJEG:
5) Ministarstvo pravosuđa i uprave
Anita Markić - ministrica pravosuđa i uprave

6) Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
Mladen Begić - ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

POSUŠJE:

7) Ministarstvo gospodarstva
Dario Sesar - ministar gospodarstva

8) Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša
Ivan Bešlić - ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša


Kako vidimo od Gruđana ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ostat će dr. Stjepan Bogut, dok se resor prosvjete vraća te Grudama kako je to do 2011. godine i bio slučaj, te bi nova ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa trebala biti Ružica Mikulić, trenutno ravnateljica Osnovne škole Ruđera Boškovića u Grudama.


Ljubušaci će izvršiti zamjene vodećih ljudi u ministarstvima koja imaju sjedište u Ljubuškom i tradicionalno im pripadaju. Tako će dopredsjednik vlade i ministar financija u novoj Vladi Zapadnohercegovačke županije biti aktualni predsjednik Općinskog vijeća općine Ljubuški Toni Kraljević. On će na toj poziciji naslijediti Radoslava Luburića, koji će ubuduće obnašati dužnost zastupnika u Parlamentu FBiH.
Do promjene će doći i na čelu Ministarstva unutarnjih poslova za čije će kormilo "sjesti" - Zdravko Boras! No, nije u pitanju aktualni ministar MUP-a koji se također zove Zdravko Boras, nego se radi o njegovu imenjaku Zdravku Borasu iz sela Otok pored Vitine, koji je inače umirovljeni policajac angažiran u Upravnom vijeću ZZO-a ZHŽ-a. Njegovo ime u kontekstu novog ministra MUP-a ZHŽ-a spominjalo se još prije početka predizborne kampanje, te ima široku potporu dvaju najjačih općinskih odbora HDZ-a BiH, širokobriješkog i ljubuškog, između kojih inače postoje određene trzavice. Razlog tih razmirica je lokalnom pučanstvu poznat - širokobriješka podružnica HDZ-a konstantno drži primat u utjecaju na ostvarivanje ključnih procesa u županiji. Odnosno, Široki Brijeg standardno dobije mjesto županijskog premijera, a Ljubušacima "zauzvrat" ustupi dva jaka ministarstva (uobičajeno financije i MUP).

 

Posušaci za svoja ministarstva predlažu iste ljude koji su zasjeli u Vladu kada je uoči izbora 2010. smijenjena Jurišić-Lijanovićeva vlada i isti su ostali ministri do njene rekonstrukcije u svibnju 2011. godine, kada su sukladno potpisanom sporazumu dva HDZ-a o zajedničkom sudjelovanju u vlasti na svim razinama i u svim županijama dva ministarstva prepustili HDZ-u 1990. Novi ministar gospodarstva je Dario Sesar umjesto Ivice Ćorića, a Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša vodit će Ivan Bešlić umjesto dosadašnjeg ministra Ivana Topića.


Širokobriježani uz premijera također imaju i dva ministarstva, tako će nova ministrica pravosuđa i uprave bititrenutna ravnateljica Ureda za zakonodavstvo ŽZH Anita Markić umjesto Gruđanke Vesne Boban. Mladen Begić i dalje će biti ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.


Sadašnji, kao i budući županijski premijer Zdenko Ćosić potvrdio je u razgovoru za naš list kako u idućim danima treba očekivati dovršetak konzultacija posvećenih konačnom kadrovskom sastavu Vlade, a nakon toga, možda već početkom ovog tjedna, imena ministara bit će upućena u Županijsku skupštinu.

- Procedura je takva da mora proći sedam dana od predlaganja pa do imenovanja. Prijedlog će biti dostavljen već početkom tjedna i onda bi trebalo proći sedam dana kako bi se uvrstio na Skupštinu, pojasnio je Ćosić, izrazivši očekivanje kako će za otprilike deset dana županija konačno imati novu vlast.


Time je postalo jasno kako je unutar HDZ-a BiH na županijskoj razini postignut veliki napredak u pogledu imena budućih ministara, kao i lokalnoj zastupljenosti pojedinih općina. Također, izgleda kako je i finaliziranje dogovaranja oko kadrova na terenu dobilo i blagoslov središnjice koja, prema dostupnim informacijama, očekuje ubrzanje procedura formiranja vlada u svim županijama u kojima će HDZ BiH činiti okosnicu.

Podsjetimo, u ŽZH HDZ BiH ima 14 od ukupno 23 skupštinska zastupnika što im je dovoljno da sve političke procese u županiji drže pod svojim nadzorom.

izvor: grudski.info