Tisuće katolika ove nedjelje hodočasti Divi Grabovčevoj

kedžara, Diva Grabovčeva, staza, Diva Grabovčeva, Humac, Diva Grabovčeva, hodočašće, misa, Vran, kedžara, Sveta misa, Rama, Diva Grabovčeva, strip, Diva Grabovčeva, hodočašće, Ljubo Krmek, Iz Humske zemlje, pjesnik, Mostar, opera, Diva Grabovčeva, DIVIN DAN , kedžara, kedžara, fra Ivan Pervan, Diva Grabovčeva, Rama, hrvatski grb, Legende, kletva kralja Zvonimira, velimir raspudić, Diva Grabovčeva, Diva Grabovčeva, Priče kroz Mostar i Hercegovinu, velimir raspudić, Diva Grabovčeva, Diva Grabovčeva
Sveta misa uočnica bit će služena u subotu, 5. srpnja, u 18 sati, a predvodi je župnik župe Doljani fra Andrija Jozić. U nedjelju, 6. srpnja, s početkom u 11 sati, na Kedžari će biti služeno svečano misno slavlje koje predvodi dr. fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Svakog ljeta, točnije na prvu nedjelju poslije Petrova, tisuće hodočasnika iz Rame, Hercegovine, Bosne, Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžara, na Vran planini. Dio njih, a posebno mladi i pješači do ovoga mjesta kako bi obavili svoje zavjete i sudjelovali u slavlju Svete mise.

Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila je katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila.

No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini.

Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Artinfo