Temperature ispod ništice pričinile štete od Vojnića u do stolačkih Dubrava

štete, milijunske štete, Hercegovina
... mraz uz temperature od - 3 do - 6 stupnjeva doslovce je obrao usjeve na poljoprivrednim kulturama.

Milijunske štete

Posebice su stradali rani krumpiri na otvorenom, čija je sezona započela kao nikada prije, još 14. travnja prodavali su se na veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine.

Od Dubravka Vukojevića, predsjednika Udruge poljodjelaca Županije Z-H, doznali smo da je noć s petka na subotu bila besana za poljodjelce na zapadu općine Ljubuški. Kako se spuštala temperatura, tako je rasla i neuroza, a ujutro su se samo mogle zbrajati štete. Sigurno će biti milijunske, a bit će i nemali broj onih koji će „bataliti" poljoprivredu. Naime, Vlado Pavičić iz Lisica koji gaji vinovu lozu, naglašava da je to četvrti put u zadnjih pet godina da mraz ili poplave kreiraju poljoprivrednu sezonu u ovom dijelu Hercegovine. Slavko Korda, direktor tvrtke „Dominant" iz Gabela Polja koja se bavi proizvodnjom voća i sadnog materijala, ističe da su štete bile selektivne.

Nastradao krumpir

- Na dijelu voćnjaka od oko 20 hektara, bliže Neretvi, štete su vidljive, dok su prema istoku nasadi manje stradali. Uglavnom, šteta će biti na manje-više svim usjevima, pa čak i u plasteničkoj proizvodnji, kakvih i kolikih pokazat će sljedeći dani. U svakom slučaju, sudeći po prognozama meteorologa, pred i onako rezigniranim povrtlarima i voćarima, u subotu su bile još dvije noći kušnje, a tek nakon njih štete će se moći sagledati u cjelini. Za sada sudeći po dojmovima s terena, najveće su na ranim krumpirima na zapadu ljubuške općine u Veljacima, Šipovači i po proizvodnji tog povrća čuvenim Vojnićima. Inače, mraz je pogodio cijele područje juga Hercegovine od Tihaljine u grudskoj općini, pa do stolačkih Dubrava i Popova polja u ravanjskoj općini.

ABCportal.info