Svjedok zločina u Trusini: Bilo je užasno, pripadnici jedinice „Zulfikar“ pucali su u osam postrojenih Hrvata

posavski obzor, Zločin, Trusina, Armija BiH, ratni zločin, Armija BiH, uzdol, ratni zločin, Armija BiH, ratni zločin, Bugojno, presuda, Mostar, suđenje, ratni zločin, Doljani, Trusina, ratni zločin, Armija BiH, suđenje, ratni zločin, Armija BiH, bojni otrovi, srednja bosna, Armija BiH, ratni zločin, Mostar, Armija BiH, HVO, BIH, optužnice, Hrvatska, Armija BiH, Armija BiH, ratni zločin, ratni zločini, Hrvatska, Armija BiH, zločini, zločini nad hrvatima, Zločini Armije BiH
...nastojala je pokazati kako je ovaj svjedok davao različite iskaze o strijeljanju zarobljenih muškaraca hrvatske nacionalnosti, što je on negirao.

Bojadžićeva braniteljica Edina Rešidović pročitala je dio izjave koju je ovaj "svjedok dao 1996. optuženom Zulfikaru Ališpagi", navodeći da je optuženi Nedžad Hodžić nakon ranjavanja suborca Samira Šemsovića zvanog Samko otrčao prema zaseoku Gaj i rafalnom paljbom iz puške pobio zarobljenike.

Svjedok Tužiteljstva BiH je na suđenju rekao da je vidio kako su u sedam do osam Hrvata postrojenih u zaseoku Gaj pucali pripadnici jedinice "Zulfikar" - Nedžad Hodžić, Edin Džeko i Rasema Handanović, a Eniz Popara u pravcu jednog zarobljenika koji je prije strijeljanja počeo bježati.

Svjedok E je kazao da je uvijek isto govorio o tom događaju.

Braniteljica Rešidović je pročitala i dio svjedokove izjave date 2009. Tužiteljstvu BiH u kojoj je naveo da je "vidio ovaj užas, ali da nije registrirao da li je netko pucao".

- Pucao je Popara, Nedžad, Džeko, Zolja i još neko, ali nisam vidio tko, rekao je svjedok trećeg dana svjedočenja.

Zajedno s Hodžićem, Bojadžićem i Ališpagom, za zločine u Trusini počinjene 16. travnja 1993. sudi se i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Senadu Hakaloviću.

Po optužnici, Hakalović je bio vojnik brigade "Neretvica", a ostali pripadnici odreda "Zulfikar".

Džeki se u odvojenom predmetu sudi i za zločine u Trusini, dok je Handanović priznala sudjelovanje u strijeljanju postrojenih zarobljenika, te je osuđena na pet i po godina zatvora.

Po svjedoku, u napadu na Trusinu su, pored 10 do 15 vojnika odreda "Zulfikar", sudjelovale i jedinice iz Uskoplja, te specijalna jedinica "Tigrovi", koja je pripadala brigadi "Neretvica".

"Tigrovima" je, kako je kazao, zapovijedao Seid Padalović, koji više nije živ.

Zaštićeni svjedok je rekao da su akcijom rukovodili Samko, Padalović, te "jednim pravcem" i Džeko.

- Koliko sam primijetio, glavni su bili Samko i Seid, kazao je svjedok.

Bojadžić, bivši zamjenik zapovjednika jedinice "Zulfikar", optužen je da je s obližnjeg brda preko "motorole" rukovodio napadom na Trusinu.

Svjedok je rekao da je poslije otišao u obližnje selo Parsoviće, gdje je bilo zapovjedništvo brigade "Neretvica", i tu zatekao Jusufa Hadžajliju, tadašnjeg pomoćnika zapovjednika za sigurnost, i Senada Memića, tadašnjeg načelnika brigade.

Kako je rekao, obavijestio ih je o ubojstvima u Trusini.

Ališpago je optužen zato što, kao tadašnji zapovjednik jedinice "Zulfikar", nije kaznio podređene vojnike koji su počinili ubojstva u Trusini.

Javnost je tri puta bila isključena sa suđenja, jer se razgovaralo o pitanjima koja bi mogla otkriti identitet svjedoka, koji je iskaz dao iz odvojene prostorije, uz izmjenu glasa.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 5. studenoga, kada je planirano ispitivanje vještaka vojne struke, prenosi BIRN - Justice Report.