Svečano otvaranje spomenika poginulim u Crnim Lokvama

Crne lokve, Zdenko Čosić, Božo Galić.

Spomenik će svečano otvoriti župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, inače podrijetlom iz Crnih Lokava, predsjednik Vlade županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i ministar branitelja spomenute županije Mladen Begić, pokazujući tako jedinstvo hrvatskog naroda.

Svečanom činu otvaranja spomenika prethodit će koncelebrirano misno slavlje koje počinje u 11.00 sati, a predvodit će ga povjerenik Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju i vicepostulator postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" fra Miljenko Stojić.

Spomenik je izgrađen u središtu mjesta, a organizator izgradnje je Udruga Crnolokvani, na čelu s Mladenom Mađom Galićem.

Idejno rješenje spomenika, izgrađenog u obliku križa, djelo je akademskog kipara i slikara Anđelka Mikulića. Spomenik je izrađen iz kamenih gromada domaćeg hercegovačkog kamena, sa središnjim križem i dvije pokrajnje kamene ploče na kojima su ukresana imena poginulih i nestalih s hrvatskim grbom i pleterom kao nacionalnim simbolima.

Na spomeniku su ispisana imena 103 osobe. U Prvom svjetskom ratu živote je izgubilo 8 mještana, Drugi svjetski rat i poraće odnijeli su 87 života, a u Domovinskom ratu ovo je malo mjesto dalo 8 žrtava.

Nakon sv. mise i svečanog otvaranja spomenika bit će upriličen bogat kulturno-zabavni program, navode u svom priopćenju iz Vicepostulature.