Šume u Hercegovini palili da ih pretvore u građevinsko zemljište

Ljubuški, požar, MUP HNŽ, trasa, požari
U prilog tome ide i činjenica da je policija HNŽ-a do sada uhitila dvije osobe. Međutim, upitno je da li se namjerno podmetnuti požari mogu podvesti samo pod nemar pojedinaca ili bolest piromana.

Neuobičajeno veliki broj požara u našoj zemlji nije plod slučajnosti. Sve više je informacija da su namjerno podmetnuti. Piromani nisu ostali neopaženi.

»Navečer sam vidio terenac kako prolazi iznad, kroz šumu, a sutradan se na tom mjestu se rasplamsao požar. Zvali smo odmah nadležne službe, ali su nam se javljali dežurni na centrali, koji su nam govorili da nemaju ljudi da pošalju «, kazao  je jedan od posjetitelja Boračkog jezera, javlja portal Federalne TV.

Postoje indicije da su neki od požara podmetnuti da bi se prikrile kriminalne radnje, kao što je nelegalna sječa šume. Međutim, policija je u istrazi došla do drugačijih podataka.

»Istragu usmjeravamo prema indicijama da su požari izazvani radi promjene namjene zemljišta, odnosno da se šume pretvore u građevinsko zemljište«, izjavio je Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Koincidencija ili ne, ali veliki broj požara se pojavio na trasi autoceste na koridoru 5c. Dionica od Konjica do Jablanice, te okolina Mostara i Čapljine pokazuju veliki stupanj poklapanja požarišta i trase autoceste.

»U okolici Konjica trasa autoputa je trebala prolaziti kroz šumu u kojoj raste endemično drvo munika. Zbog toga nije bilo moguće da se autocesta gradi kroz to područje. Ta šuma je izgorjela. Zato bi sada policija trebala ispitati sve moguće uzroke požara prije nego što se izda dozvola za gradnju autoceste kroz to područje «, kazao je kazao je dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu Faruk Mekić.

Požari u okolici Konjica počeli su u svibnju ove odine, a nadležne institucije su pokazale zavidnu dozu indolentnosti. Izvanredno stanje u Hercegovini je proglašeno tek u utorak, a federalna vlada je tek danas razgovarala o požarima. Do tada je premijer Nermin Nikšić vješto izbjegavao bilo kakav razgovor o ovoj temi, piše portal Federalne TV.