Stop zapošljavanju privilegirani! Birajte sposobnost a ne podobnost!

građanska incijativa, zaposlenje, mogućnosti zaposlenja
Prije 12 dana su na adresu Rašida Hadžovića, ministra prosvjete HNŽ-a poslali zahtjev u kojemu zahtijevaju sastanak i kako bi ga iz prve ruke izvijestili o svojim rezultatima rada i mogućnostima podizanja razine transparentnosti pri zapošljavanju.

Iz Inicijative kažu kako je krajnje vrijeme da se javno upozori na netransparentno zapošljavanje u školama i drugim javnim ustanovama što je, kažu, kako u HNŽ-u, tako i u cijeloj državi veliki problem.

Privilegirani
Pri zasnivanu radnog odnosa, i nakon raspisivanja natječaja za pojedinu školu u obzir se, kažu iz Inicijative, u većini škola (čast izuzecima), ne uzima niti dosadašnje iskustvo, niti kvalifikacija, niti prosječan zbroj ocjena u fakultetskoj diplomi.

U pravilu se, upozoravaju, upošljavaju osobe koje je ravnatelj škole zaposlio i prije objavljenog natječaja. Privilegirane osobe, na pojedinačnim razgovorima za posao, budu ocjenjene s najvećom ocjenom u odnosu na sve druge kandidate.

Iz „Transparentnog" upozoravaju kako se profesori u HNŽ-u van svih standarda upošljavaju po zasebnim pravilnicima koji ostavljaju prostor za manipulaciju te se opravdano može sumnjati da se upošljavanje vrši prema kriteriju podobnosti a ne sposobnosti.

Marija Smoljan, aktivistica Inicijative, je nezaposlena profesorica s diplomom profesorice hrvatskog jezika, koja se na natječaje u školama na području Mostara bezuspješno prijavljivala preko 50 puta.

Neke od škola joj nikada nisu poslale povratnu informaciju o razlozima odbijanja niti podatke tko je od kandidata dobio zaposlenje.

Iz Inicijative žele promijeniti takvu praksu jer smatraju kako se upošljavanje profesorskog i drugog kadra kako u školama tako i u svim drugim javnim ustanovama mora obavljati transparentno i pravično.

„Ministru Hadžoviću smo u dopisu izložili sve probleme s kojima se u praksi susrećemo kao i korake za otklanjanje tih poteškoća. Očekujemo odgovor, a ukoliko ga u dogledno vrijeme ne dobijemo, uputit ćemo otvoreno pismo cjelokupnoj javnosti kako bi naš glas dopro do svih onih kojih se to tiče", kazala je Smoljan.

Nejasni kriteriji
Objavljivanje natječaja za posao je, kažu iz Inicijative, samo zakonski paravan za zapošljavanje unaprijed odabranih. Svaka škola ima poseban Pravilnik o zapošljavanju koji vrlo često kandidatima nije dostupan. Bodovanje se vrši prema nejasnim kriterijima pa oni koji nisu primljeni nikada ne doznaju razlog zbog kojega nisu prošli. Takav princip, upozoravaju, otvara putove za mnoge manipulacije i sumnju na zapošljavanja "preko veze".

Željko Prskalo, profesor hrvatskog jezika i jedan od idejnih začetnika ove inicijative posebno ističe način na koji se obavljaju razgovori sa kandidatima.

„Radi se o pitanjima koja često nemaju veze sa strukom i radnim mjestom za koji je kandidat aplicirao. Primjerice, profesorici hrvatskog jezika je nedavno na intervjuu postavljeno pitanje iz fizike. Više je nego očito kako se natječaj raspiše forme radi i da se već unaprijed zna tko će biti primljen. Čak što više, dogodi se ponekad da nam pojedini ravnatelji savjetuju da ne apliciramo i da se ne izlažemo dodatnom trošku vađenja raznih dokumenata jer se konačni rezultat već zna. Napominjem da HNŽ nije usamljeni primjer takve prakse. Razgovaram sa kolegama i iz drugih županija, i oni nailaze na iste probleme", kazao je Prskalo i dodao kako još uvijek čekaju odgovor iz Ministarstva.

„Prošao je jedan razuman vremenski period u kojemu su trebali odgovoriti, a odgovor je i zakonski obvezan. Ne želimo nikoga osuđivati, ali ne smije se subjektivnom sudu i trenutnom raspoloženju članova Natječajnog povjerenstva davati presudna uloga pri odabiru kandidata. To je jedna od ključnih točaka gdje stvari jednostavno nisu transparentne. A to nije odraz ni kvaliteta, ni kompetencija nekog kandidata", naglašava Prskalo.

Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a je za Dnevni list kratko prokomentirao kako županijsko ministarstvo prosvjete vrlo ozbiljno radi na reformi cijelog ovoga paketa i da će vrlo brzo sa drugačijim pristupom o ovoj problematici izići u javnost.

Iz Inicijative željno iščekuju odgovor Ministarstva. „Vrijeme prolazi, sve više mladih odlazi iz naše zemlje. Hoćemo li samo mirno gledati ili ćemo i ovdje u Bogom danoj zemlji, stvoriti uvjete za život dostojan čovjeka?!", poručuju aktivisti Inicijative „Transparentno".