FOTO  Zlatni jubilej sestara Milosrdnica u Stocu (1967.-2017.)

zlatni jubilej

... župnoj crkvi sv. Ilije Proroka, svečano je proslavljen Zlatni jubilej, 50. obljetnica života i rada sestara Milosrdnica u župi Stolac. Malo prije 11.00 sati zazvonila su sva tri crkvena zvona i milozvučno najavila veliku nedjeljnu proslavu. U 11.00 sati pošla je procesija iz sakristije na glavna crkvena vrata, predvođena križem, svijećama, ministrantima, a potom osmoricom svećenika koncelebranata i biskupom Ratkom. Na glavnom ulazu oglasile su se s kora orgulje, pjevači otpočeli, a čitav puk prihvatio crkvenu pjesmu: „Uđite s hvalama na vrata Njegova". Bilo je ugodno i slušati i sudjelovati. Na početku sv. Mise nazočne je pozdravio stolački župnik don Rajko ovim riječima:

Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu!
Pozdravljam vas sve, braćo i sestre, okupljene u ovako veliku broju i pred ovom našom crkvom i u ovoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka, našega zaštitnika, u povodu Zlatnoga jubileja, 50 godina djelovanja časnih sestara Milosrdnica u Stocu. Drago nam je da na ovakav svečan, liturgijski način možemo slaviti ovaj značajan jubilej. To su naše časne sestre i zavrijedile.

Prije nekoliko mjeseci dogovorili smo se s provincijalnom upravom sestara Milosrdnica u Sarajevu da ovaj Jubilej slavimo upravo danas, u nedjelju 17. rujna, u Stocu. Prvo, pozvali smo našega biskupa Ratka da predvodi ovo jubilarno Misno slavlje. Biskup je sve ovo vrijeme pratio našu pripremu, na čemu mu zahvaljujemo. Danas Stolac slavi! Naš biskup predvodi ovo Misnu koncelebraciju. Preuzvišeni oče biskupe, dobro nam došli i čestitamo Vam srebrni jubilej - 25 godina biskupske službe!

Drugo, pozvali smo sve svećenike koji su djelovali kroz ovo vrijeme u župi, koji su rodom iz župe, svećenike iz okolnih župa. Mnogi su zbog nedjeljnih obveza spriječeni doći, pa su poslali svoje isprike i čestitke. Posebno je čestitao jubilarno slavlje don Mato Puljić, dugogodišnji stolački župnik. Hvala mu. Neki će nam se svećenici pridružiti na svečanoj Akademiji poslije Mise. Neki će doći na domjenak poslije svojih pučkih Misa, a neki su došli u koncelebraciju pa ih sve srdačno pozdravljam. Tu su: salezijanac don Tiho Šutalo iz Zagreba, don Marko Šutalo iz Aladinića, don Nedjeljko Krešić iz Gradca, don Nikola Menalo s Bune, don Ivan Marčić, don Damir Pažin i don Pero Miličević iz Mostara. Dobro nam došli!

Časna Majka Miroslava Bradica, vrhovna glavarica sestara Milosrdnica iz Zagreba, čestitala je, sve pozdravlja, žao joj je što ne može nazočiti, jer se nalazi na Salamonskim otocima u posjetu sestrama u misijama. Ne zaboravljamo nego zahvaljujemo za blagotvorno djelovanje sestara Milosrdnica u stolačkoj bolnici od 1936. do 1943., sve pod vrhovnom upravom iz Zagreba. Bog im dao vječni mir. Danas nam je posebna čast pozdraviti provincijalke sestara Milosrdnica, koje su danas ovdje. Stolac je najprije od 1967. pripadao Splitskoj provinciji Navještenja Gospodinova, a od 1974. pripada Sarajevskoj provinciji Majke Divne. Pozdravljam i provincijalku sarajevsku s. Julijanu Djaković i splitsku s. Radoslavu Kevo.

Dobro nam došle!
Treće, pozvali smo i sve žive časne sestre Milosrdnice koje su djelovale u ovoj župi kroz proteklih 50 godina, sestre koje su rodom iz župe i sestre koje djeluju u Trebinjskoj biskupiji. Neke su se ispričale i čestitale, a neke su ovdje s nama, i srdačno dobrodošle. Iz mnogih kuća sestarskih zajednica dođoše sestre danas u Stolac. Drago nam je da ste s nama. Dao Bog obilje novih duhovnih zvanja vašim provincijama!
Prve župne orgulje uništene su u posljednjem ratu. A uz nove orgulje, koje smo blagoslovili i kolaudirali 3. studenoga 2013., pjevaju sestre Milosrdnice naizmjence skupa s našim župnim zborom „Mladi". Časne također pod sv. Misom čitaju biblijska čitanja i molitve vjernika.

Pozdravljam sve vas, dragi vjernici, koji dođoste danas u Stolac: iz okolnih župa, naši iseljenici iz raznih krajeva domovine i svijeta, naši domaći župljani! Svima iskrena dobrodošlica na ovo naše jubilarno slavlje! Čestitam sestrama i čitavoj župi Stolac!
A sada, oče biskupe, započnite ovu sv. Misu zahvalnicu i prikažite je Bogu na slavu, nama na spasenje, a pokojnima na vječni mir u Gospodinu.

Biskup je, nakon župnikova pozdrava, u početku sv. Mise izrazio radost zbog ovoga Zlatnog jubileja sestara i župe, sve pozdravio, zahvalio sestrama za vjerno služenje u stolačkoj župi kroz ovih 50 godina i Crkvi u Hercegovini kroz 145 godina, jer su prve sestre Milosrdnice došle u Mostar, i Bosnu i Hercegovinu 1872. godine. Potom je pozvao na pokornički čin da dostojno proslavimo sv. Misu.

Poslije Evanđelja biskup je u svojoj propovijedi posebno naglasio da smo mi, bili živi bili mrtvi, vlasništvo Kristovo. Sv. Pričest dijelila su petorica svećenika.

Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio Trojedinom Bogu na svim dobročinstvima kojima je stolačku župu djelovanjem sestara obasipao kroz ovih 50 godina. Zahvalio je biskupu Ratku, svećenicima koncelebrantima, sestrama, pjevačima, ministrantima i svima okupljenima na sabranu sudjelovanju, a domaćim sestrama Slavomiri i Alojziji na zajedničkoj organizaciji i požrtvovnosti ovoga slavlja. Iskazao je zahvalu čitavoj župi na svesrdnoj pomoći, a posebno domaćicama koje su, njih više od 40, u jutarnjim satima obasule župnu kuću raznim specijalitetima za današnje slavlje. Na kraju sve je nazočne zamolio da ostanu na svečanoj Akademiji koja će biti odmah poslije sv. Mise u crkvi, a potom zajedničko čašćenje i pučko slavlje pred crkvom. Predviđen je prigodan domjenak za biskupa, svećenike i časne sestre u stolačkom restoranu „Sampjero".

Prije završna blagoslova biskup je potaknuo sestre da i dalje vjerno rade na slavu Božju i na pomoć bližnjima. Sestre su djelovale na 10-mjesta u Hercegovini, danas Mostaru, Tomislavgradu, Ljubuškom i Stocu.

Poslije sv. Mise slijedila je svečana Akademija s osvrtima na prošlo razdoblje i s pjesmama domaćih zborova. Program je vodila s. Alojzija Ramljak, milosrdnica, katehistica u Stocu.

Najprije je nazočne pozdravila provincijalna glavarica s. M. Julijana iz Sarajeva.
*S. M. Gracija Akmadžić predstavila je glazbeno-katehetsku djelatnost sestara Milosrdnica u župi Stolac u vrijeme njezina službovanja (1971.-1980.): Sjećanje na rad u Stocu.
*Župni dječji zbor „Modra rijeka" otpjevao je pjesmu „Kao košuta".
*S. M. Ernestina Zovko (1980.-1989.) kratko je predstavila djelatnost sestara Milosrdnica u Stocu u minulih 50 godina: Osvrt na djelovanje sestara u Stocu (referat je pročitala s. M. Magdalena Marić).
*Župna djevojačka skupina „Angelus" predstavila se pjesmom „Neka rekne Dom Izraelov".
*Biskup se Ratko obratio okupljenima s nekoliko riječi o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, žurio je u Neum na doček Svečeva tijela i obećao da će sve preporučiti Svecu u zagovor.
*Župnik don Rajko predstavio je povijesni pregled sestara Milosrdnica u Stocu kroz ovih 50 godina (1967.-2017.), za vrijeme četvorice župnika: don Anđelka Babića (1947.-1980.), don Petra Vuletića-Šjora (1980.-1982.), don Mate Puljića (1982.-1999.) i svoga službovanja (od 1999.- ): Zahvala za 50-godišnje djelo sestara.
*Djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica" otpjevala je pjesmu „Molitva".
*S. Alojzija zahvalila je svima na sudjelovanju, svim bivšim župnicima i svećenicima, a sadašnjem župniku na organizaciji ovoga slavlja, na dobroj suradnji svih sestara koje su djelovale u Stocu kroz ovo vrijeme.
*S. M. Julijana Djaković, provincijalka iz Sarajeva, uputila je završnu riječ skupu. Najprije je izrekla hvalu Gospodinu Bogu za ovih 50 godina djelovanja i svjedočenja sestara u Stocu, biskupu na predsjedanju ovim slavljem, svim župnicima stolačke župe kroz ovih 50 godina, sadašnjem župniku na pripremi ovoga slavlja i suradnji sa sestrama, zahvalila je župi i svima koji su nazočili ovoj proslavi.
*Na kraju programa HKUD „Stolac" otpjevao je pučkim načinom Gospinu pjesmu „Zdravo rajska kraljice".
Župnik je zamolio sve sestre da se nađu s pukom pred crkvom jer mnogi žele i osobno pozdraviti sestre koje su djelovale u Stocu.
Poslije Akademije u crkvi, nastavljeno je zajedničko druženje okupljena puka uz čašćenje, a mladi stolački folkloraši poveli su pučko slavlje u kolu i pjesmi. Najprije je HKUD „Stolac" zapjevao:
Časne sestre na svemu vam hvala,
što je Stocu vaša Družba dala.
Živjele nam na stotine ljeta,
pratila vas Božja milost sveta.
Poslije svega u crkvi i pred crkvom, organiziran je objed za biskupa, svećenike i časne sestre u stolačkom restoranu „Sampjeru". Nakon toga mnogi se vratiše u stolačku župnu kuću da preberu uspomene u svome srcu na sve događaje. U to stiže i biskup iz Neuma, pa se razgovor nastavio do večeri, kada je biskup, na poziv don Ive Šutala, biskupskog vikara za Trebinjsku biskupiju, održao predavanje zaručničkim parovima u centru Sarsenterum i podijelio knjižicu i ženidbi i obitelji.
Stolačka fotografska kuća „Foto-studio Raguž" pobrinula se, okom i kamerom, zabilježiti tijek slavlja za trajnu uspomenu sadašnjem i budućem naraštaju.
Bogu slava i hvala na svemu!