FOTO  Započela Stolačka tarča- jedini sajam s tematikom srednjeg vijeka u BiH

tarča

Tarča, targa ili taboloccium anglum naziv je za jednu vrstu štita, obično kvadratnoga ili pravokutnoga oblika, koji se javlja u Europi već od XIII. stoljeća. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se, u ponešto izmijenjenu obliku, njime služe na turnirima. Ovi štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine, pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola. Upravo višegodišnje iscrpno proučavanje povijesnih znamenitosti Stoca, kao i mukotrpan rad na promociji Stoca kao turističkog odredišta doveli su do ideje o srednjovjekovnom sajmu.

Stari grad Vidoški bio je danas poprište viteških borbi. Ovogodišnja Tarča ima dosada najveći broj sudionika, čak njih preko 90, iz Stoca, Klisa, Koprivnice, Zagreba, Orahovice, Konjščine, Šibenika, Vrane, Paga, Knina, te Jesenica u Sloveniji.

Sutra od 16 sati, u velikoj kuli bit će otvorena tamnica za posjetitelje, zatim program za djecu i odrasle uz mnoštvo radionica, plesova i predstava.

Ove godine, iz JU Radimlja najavili su novitet za najmlađe posjetitelje sajma, a riječ je o školi jahanja Konjičkog kluba Vranac iz Čapljine.

Ovo je ujedno i pozivnica svima u Hercegovini, ali i šire da sutra posjete Stolac i dožive ugođaj srednjeg vijeka.

Kako je danas bilo na Stolačkoj tarči pogledajte u našoj GALERIJI

Sve fotografije u GALERIJI

HERCEGOVINA.info