‘Vratila’ se stolačka zvona porušena prije 500 godina

... i cijele općine Stolac koja je stoljećima čekala na ovaj trenutak - poručio je jučer stolački župnih don Rajko Marković uoči svečanog blagoslova tri nova zvona koja će se ugraditi na zvonik novog biskupskog duhovno pastoralnog u središtu Stoca.

Završni radovi

U tijeku su završni radovi na izgradnji tog budućeg pastoralnog centra koji je već dobio i veliki zvonik na kojem će sada biti i tri nova zvona koja je stolačkom puku i župi darovao čapljinski poduzetnik Boško Bokan Perutina.

Nova je zvona, koja će se na zvoniku oglasiti sljedeće nedjelje za vrijeme adventskog koncerta, pred mnoštvom vjernika ispred župne crkve sv. Ilije Proroka u Stocu blagoslovio biskup mostarsko duvanjski i trebinjsko mrkanski Ratko Perić.

- Neka ova zvona budu poziv svima koji su uokolo i do kojih može doprijeti njihov zvuk. Neka to bude glas da podignemo svoju glavu, oči i srce k Bogu i da ovo bude mjesto molitve i razumijevanja. Poznato je kako je na temelju katoličke crkve u Stocu podignuta đamija i nisu nam dali da u istraživačkim radovima dokažemo kako je tu bila katolička crkva. Nažalost, na temeljima te crkve napravljena je džamija, i to bez potrebitih dozvola.

Zahvala donatoru

Eto, hvala Bogu i dobrim ljudima i donatorima uspjeli smo izgraditi ovaj pastoralni centar u središtu Stoca - istaknuo je biskup Perić prije nego što je blagoslovio tri nova zvona, ukupne težine 830 kilograma (malo zvono teško je 130, srednje 250 i veliko 450 kilograma).

Biskup je posebno zahvalio donatoru Bošku Perutini koji je jučer zasigurno bio i najponosnija osoba u Stocu. - Naravno da sam presretan kada vidimo ova zvona i kada znam da će to biti u središtu Stoca nakon toliko dugo vremena. Čim sam čuo da se gradi pastoralni centar, odmah sam odlučio darivati zvona i beton za zvonik (ukupna vrijednost oko 50 tisuća KM) -istaknuo je poduzetnik Boško Perutina.

Izvor: Vecernji.ba