Vlada HNŽ-a u radnoj posjeti Općini Stolac

Prije početka sjednice, članovi Vlade, zajedno s načelnikom općine Stolac Stjepanom Boškovićem i njegovim suradnicima, obišli su ustanovu „Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba" Stolac, te se, na licu mjesta i kroz razgovor s v. d. ravnateljem Nikicom Markićem i v.d. predsjednikom Upravnog odbora Mehmedom Dizdarom, upoznali s problemima vezanima za početak rada ove ustanove.

Na sjednici koja je, nakon obilaska Doma, održana u zgradi općine Stolac, Vlada je upoznata sa svim aktivnostima koje županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, u suradnji s općinom Stolac, poduzima kako bi se Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, čim prije, u potpunosti stavio u funkciju.

Resorni ministar Mladen Bošković kazao je kako su učinjene značajne aktivnosti i stvorene pretpostavke, da se svi prijepori i nesuglasice koje su, očigledno, postojale između Županije i općine Stolac otklone, te da je, kroz zajedničke napore Vlade, Ministarstva i Općine, realno očekivati da ova ustanova do kraja godine ili, najkasnije u prvoj polovici naredne, započne s radom u punom kapacitetu.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić pozdravio je do sada učinjene napore, te kazao kako ne smije biti niti jedan razlog koji bi mogao dodatno usporiti stavljanje u funkciju ove ustanove, jer je početak njezinog rada od velike važnosti, ne samo za Stolac, nego i za cijelu Županiju, ali i šire.

U nastavku sjednice, Vlada je razmotrila nekoliko točaka vezanih za rad Ministarstva financija, te usvojila odluke o utvrđivanju visine osnovice za isplatu plaća i visine naknade za topli obrok svim korisnicima Proračuna HNŽ za srpanj 2012. godine, odluku o isplati naknade za korištenje godišnjeg odmora, kao i još nekoliko odluka koje su potrebne kako bi se aktivnosti Ministarstva financija uskladile sa Zakonom o izvršenju proračuna.

Vlada je, također, donijela odluku o utvrđivanju kriterija za imenovanje u upravna vijeća zdravstvenih ustanova u vlasništvu HNŽ-a.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i odluku o imenovanju Jerke Pavličevića za privremenog ravnatelja Fonda za okoliš, te
odluku o imenovanju privremenog Upravnog odbora ovoga fonda.

Također, Vlada je donijela rješenje o izmjeni Rješenja o imenovanju koordinatora za deminiranje, kojim se Eugen Ćubela imenuje za koordinatora za deminiranje na području HNŽ-a.

Iz oblasti Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Vlada je razmotrila i izvješće o radu Županijskog povjerenstva za procjenu šteta koje nastanu na materijalnim dobrima izazvanim djelovanjem prirodnih i drugih nesreća za 2011. godinu.

Vlada je donijela rješenje o imenovanju predsjednika i članova privremenog upravnog odbora J.U. Veterinarski zavod HNŽ-a.

Na kraju sjednice, premijer Lasić je još je podsjetio kako 4. srpnja ove godine u zgradi Vlade, Odjel za odnose s javnošću i Odjel za transfuziologiju SKB Mostar, organiziraju dobrovoljno darivanje krvi, pozvavši sve rukovoditelje tijela uprave da se, zajedno sa svojim suradnicima i djelatnicima, u što većem broju odazovu ovoj humanitarnoj akciji.

Fena