Treća Stolačka tarča bila je pun pogodak - Tisuće turista na Starom gradu Vidoškom

tarča
Ako za neku manifestaciju možemo reći da je "pogodak u sridu", onda je to "Stolačka tarča"- a grad kojeg se naziva i "Muzejom povijesti", odnosno Stari grad Vidoški iznad Stoca s kojeg se pruža predivan panoramski pogled na Stolac, bio je idealno mjesto za njezino održavanje.

Vidoški grad je okamenjena povijest, kao i sam Stolac- više puta opsjedan, osvajan, utvrđivan i dograđivan, rušen i obnavljan, napuštan i ponovo nastanjivan. Konačan današnji izgled djelo je Austro-ugarske vojske koja ga je 1888. godine porušila i skladno svojim tadašnjim vojno-strateškim potrebama ponovo izgradila.

Treća po redu Stolačka tarča donijela je ponovno nešto novo, dva dana bogatog programa za one od najmlađih do najstarijih, nekoliko tisuća posjetitelja , djevojke u srednjovjekovnim nošnjama, konji, kula preuređena u tamnicu iz koje zatočenici dozivaju u pomoć, šatori, 90-ak vitezova s oklopima i mačevima, srednjovjekovno oružje, posuđe i suveniri.

Iz organizacijskog odbora ističu kako ih posebno veseli veliki broj stranih posjetitelja Sajmu, među kojima su Rusi, posjetitelji iz Hrvatske, ali i čitave Hercegovine. Ravnatelj JU Radimlja Ante Vujnović kazao je za naš portal kako su posjetitelji i prije početka programa u tvrđavi iznad Stoca, mogli razgledati "grad na Bregavi", brojne kamene mostove, mlinice i džamije iz osmanskog razdoblja, džamiju u središtu Stoca i nedavno izgrađeni Kulturno-duhovni centar Trebinjsko-mrkanske županije koji ubrzo otvara svoja vrata, ali i vodopad "Provalije" ili kako ga ovdje nazivaju stolačku Nijagaru.

Posebno veseli vijest da će ubrzo na popisu turističke ponude Hercegovine biti i srednjovjekovne rute Hercegovine koje uz pomoć europskih fondova provode Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije i Crna Gora, a Stolac s ovakvim sajmom i povijesnom baštinom zasigurno ima što pokazati.

Da bi bio "raj na zemlji" u Stocu još treba obnoviti nekolicinu objekata stradalih u ratu, u prvom redu hotel "Bregavu", koji je i prije rata bio ukras grada. Zbog ne postojanja hotela brojni gosti Stoca, među kojima su i viteške skupine iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, morali su putovati do Mostara, odnosno, do 20-tak kilometara udaljene Bune, gdje su bili smješteni u motelu "Relax". Obnova hotela Bregava nužna je, ukoliko se Stolac želi razvijati kao turistička destinacija, u kojem će se turisti zadržavati duže od jednog dana.

Uz bogat sadržaj i prelijepo vrijeme ova dva dana trajanja manifestacije zasigurno je utjecalo na broj posjetitelja, a ni kratkotrajna kiša nije uspjela rastjerati oko 500 ljudi koji su se skupili na afterparty-u.

Ovime su pripreme za četvrtu Stolačku tarču već počele, a iduće godine očekuje nas još veći broj viteških skupina i posjetitelja, te još bogatiji program - ističu iz Organizacijskog odbora.

stolac.co