FOTO  Sveti Ilija u Stocu 2017. i blagoslov prije sv. Mise na Trgu sv. Ilije proroka

Stolac, Sveti Ilija

Za ovaj veliki stolački blagdan Stolac se pripremao više tjedana. Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost sv. Iliji i sv. Misa koju su predvodili svećenici, a pod Misama pjevali gosti i stolački župni zborovi: prvu večer trodnevnice imao je Vlč. Pavao Filipović, župnik i dekan iz Suhopolja, pod sv. Misom pjevao je suhopoljski župni zbor, drugu večer don Ivan Marčić, kapelan iz župe sv. Ivana Mostar, pjevala je stolačka djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica", treću večer don Damjan Raguž, župnik Rotimlja, pjevala je stolačka djevojačka skupina „Angelus". Svaku večer u dobro popunjenoj crkvi ispovijedalo je više svećenika, pa se stolački puk dobro odazvao na ispovijed kako u trodnevnici tako i na Ilindan.

Prvu večer Trodnevnice, 17. VII. poslije sv. Mise, u 20,00 sati organizirana je kod crkve u Stocu „Šesnaesta Večer Folklora", u kojoj je sudjelovalo 10 Društava i Klapa: HKUD „Stolac" Stolac; KUU „Suhopolje" Suhopolje-Slavonija; HKUD „Luke" Višići; HKUD „Dubrave" Aladinići; HKUD „Rotimlja" Rotimlja; HKUD „Brotnjo" Čitluk; HKUD „Herceg Stjepan" Blagaj-Buna; HKUD „Prenj" Prenj; HKUD „Domanovići" Domanovići; Muška klapa „Stina" Ploče. A po prvi put na Smotri folklora u Stocu nastupila je klapa „Aurora" Sr. Šk. Stolac. Sva ova društva su kod crkve u Stocu pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenog programa nastupio je Marin Previšić i grupa „Kamen", koji su svojim skladnim pjevanjem oduševili okupljeno mnoštvo. Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni vatromet na radost svega puka.

Na Ilindan, 20. srpnja u 11,00 sati vjerni puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Mijom Gorskim, pomoćnim biskupom zagrebačkim, koji je predvodio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata. Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip izliven u bronci, visok je 3 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova „Urbi et orbi - Gradu i svijetu" svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi" predvodio je liturgijsko pjevanje. Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio predvoditelja, koji je pri HBK predsjednik Odbora za mlade, pa je preko te funkcije odavno povezan sa stolačkim mladima, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku akad. slikara Mišela Stojanovića, akril na platnu „Stolački vidoški grad", kojega je u VI. St. Sagradio car Justinijan, isti onaj car koji je u Carigradu sagradio najpoznatiju crkvu svijeta „Aja Sofiju", zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk. Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali hrašanjski bogoslov i mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama Alojzijom i Slavom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika. Pri kraju sv. Mise slijedila je biskupova završna riječ, u kojoj je zahvalio župniku Rajku na pozivu, biskupu Ratku na dopuštenju, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti po prvi put u Stocu u kojoj je uočio veliki broj djece i mladih što i nije baš običaj na sličnim slavljima po svijetu i na kraju „Lijepa naša".

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s biskupom s oduševljenjem popratio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u Stočana na ručak, a župnik je ugostio u župnoj kući biskupa i svećenike.

Na večer kod župne crkve, opet se okupio silan svijet, nekoliko tisuća, a posebno djece i mladih, na „Ilindanski koncert" koji je priredila popularna grupa „Enigma" iz Čitluka, gost večeri bio je poznati hrvatski pjevač Dražen Zečić, koji su svojim bogatim repertoarom sve oduševili.Tako su Dani sv.Ilije proroka u Stocu završili na opće zadovoljstvo stolačkog puka, hodočasnika, gosta i prijatelja, popraćeni Foto studijem Sliko Stolac. Bogu hvala!