Stolac: Veliko mnoštvo vjernika na ispraćaju don Damjana Raguža

Don Damjan Raguž, sahrana
Sv. misu zadušnicu predvodio je biskup hercegovačkih biskupija Ratko Perić u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH Tomom Vukšićem i većim brojem svećenika. Koralnu misu predvodio je don Niko Luburić iz Mostara, biblijsko čitanje don Ivan Štironja iz Studenaca, Evanđelje don Rajko Marković iz Stoca, molitvu vjernika don Vinko Raguž iz Dračeva te sprovodne molitve prenjski župnik don Mile Vidić.

Veliko mnoštvo vjernika došlo je ispratiti pokojnika, kao i više od stotinu svećenika iz Hercegovine, Splitsko-makarske nadbiskupije i Dubrovačke biskupije, hercegovački bogoslovi iz Sarajeva, sestre raznih družbi... U propovijedi biskup je razmišljao nad izabranim mladomisničkim geslom don Damjana, a zapravo Sv. Ivana Vianneya, zaštitnika župnika.

„Krist mi je uzor, govoraše Sv. Ivan Vianney, a ponavljao don Damjan kao moto svoga svećeništva. To jest istina da je Isus uzor. Ali on je kudikamo više od uzora. On je naš Otkupitelj i Spasitelj. On nam je jedini Posrednik i savršen Zagovornik pred Ocem nebeskim. On je naš Put, naša Istina i naš Život. Njemu je Bog Otac predao vlast da sudi žive i mrtve. On je ovlašten razlučivati pravedne za život vječni, a nepravedne za osudu vječnu", kazao je mons. Ratko.

Prema njegovim riječima, i don Damjan je bio svjestan svoje ljudske slabosti i grješnosti. „I Boga molio za oproštenje. U duhovnoj oporuci 1. veljače 2016. piše: ‘Molio bih da se na sprovodnoj Misi pjeva koralna Misa za mrtve koju sam uvijek volio pjevati na sprovodima'. Evo je pjevamo! ‘Molim sve one koje sam nekada u životu razočarao, ražalostio ili svojim nedostojnim životom sablaznio, da to barem sada oproste, a ja opraštam svima sve. (Molio bih da se ova rečenica citira na sprovodu.)'. Evo je citiramo! U utorak navečer bilo je za njega najdramatičnije kada je ležao na cesti, a motorist, koji ga je zahvatio, nad njim plačući molio: ‘Velečasni, ja sam onaj koji Vas je, nenamjerno, udario. Ja Vas molim za oproštenje!' Evo prilike da se ponovi Isusova s križa: ‘Oče, oprosti im...' Prekjučer kao da je don Damjanu mozak stao u odnosu na ovaj svijet, ali srce je jednako kucalo. Kada je čovjek u komi, ne može s ovim svijetom razgovarati. Ali kako je u odnosu na Boga, to mi ne znamo. Možda su mu vrata otvorena da se u posljednji dan i sat porazgovori s Bogom, da sve posloži na svoje mjesto, da se pokaje i pokaže svoju vjeru, nadu i ljubav; svoju čežnju za milosrđem Božjim. Marija pomoć. Tako reče sv. župnik arški. Tako ponovi mladomisnik don Damjan i tako je ponavljao svih 45 godina svećeništva. Imao je sinovsko povjerenje u Gospine roditelje, Sv. Anu i Sv. Joakima, kojima je podigao kapelice u Gabela Polju, u Studencima i u Rotimlji. Neka mu budu pomoć na Sudu Božjemu", podsjetio je biskup u propovjedi.

Prije početka sv. mise don Ante Luburić, ravnatelj Svećeničkoga doma, pročitao je kratak životopis pokojnika. Prije blagoslova don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije, pročitao je sućuti zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, nuncija Petra iz Angole, biskupa Ilije Janjića iz Kotora, generalnoga vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luke Tunjića iz Sarajeva, misionara donVelimira Tomića iz Tanzanije, od misionarke s. Bogdane Markić iz Ugande, sestara provincijalki - franjevke s. Zdenke Kozine iz Mostara, milosrdnice s. Julijane Djaković iz Sarajeva...

KT

djaka-city.info