Stolac: Otvoreni Hercegovački plodovi Mediterana

Hercegovački plodovi Mediterana, Stolac
U pozdravnom govoru, predsjednik Herceg čestitao je organizatorima - Udruzi hercegovački plodovi Mediterana - koja je kroz svih ovih jedanaest godina uspjela zadržati autentičnost i autohtonost sajma, a pri tomu postati i mjesto na kojemu se može stručno progovoriti o perspektivama razvitka i mogućnostima privlačenja investiranja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačku industriju.

„Bog nam je dao prirodne ljepote. Na nama je da ih poštujemo, živimo i stvaramo u skladu s njima. Ovdje nazočni izlagači svojim proizvodima na najbolji način potvrđuju kako je moguće poštovati, živjeti i stvarati u skladu s prirodom. Do sada su oni najčešće sami podizali i njegovali svoje nasade noseći se sa svim poteškoćama, ne samo proizvodnje nego i plasmana svojih proizvoda", rekao je predsjednik Herceg dodavši i to da je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije čvrsto opredijeljena za snažniji gospodarski razvitak, a upravo u poljoprivredi i prehrambeno-prerađivačkoj industriji vidi velike razvojne mogućnosti koje su prepoznate i na pravi način valorizirane i kroz dokument integrirane Strategije razvitka Županije do 2020. godine.

„Unazad godinu dana, po prvi put smo uveli i poticaje u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji te sredstvima u ukupnom iznosu oko 900.000 KM potaknuli podizanje novih nasada, između ostaloga i maslina, kao i nabavu motokultivatora i priključaka. U ovoj godini za poticajne aktivnosti osigurano je 1.200.000 KM s ciljem podizanja proizvodnje na razinu samoodrživosti, povećanje kapaciteta, ostanak stanovništva u ruralnim područjima i razvitak poljoprivrede koja je od značaja za turizam i zaštitu okoliša", rekao je predsjednik Herceg dodavši kako potpora Vlade neće izostati ni ubuduće.

Stjepan Bošković, načelnik Općine Stolac istaknuo je kako Sajam pruža mogućnosti za stjecanje novih znanja, pravilno sagledavanje vlastitih potencijala i razvojnih planova u području prehrane, poljoprivrede i turizma. Istaknuo je ulogu Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uručivši predsjedniku Hercegu zahvalnicu za dugogodišnju potporu organiziranju Sajma.

Uz predsjednika Hercega, na otvaranju Sajma bili su nazočni i ministri u Vladi HNŽ: Oliver Soldo, Donko Jović i Slađan Bevanda.

Nakon otvaranja i obilaska štandova poljoprivrednih proizvođača, predsjednik Herceg, sa suradnicima, obišao je ustanove i infrastrukturne projekte koje Vlada financira: Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, radove na projektu vodoopskrbnog sustava na Dubravskoj visoravni i rekonstruiranju cesta, te obnovljenu Osnovnu školu Crnići.