FOTO  Stolac: Održana završna večer manifestacije Stolačko kulturno proljeće 2018.

Stolačko kulturno proljeće, Stolac
...Stolačko kulturno proljeće 2018. Kao i uvijek rezervirana je za predstavljanje godišnjaka za povijest i kulturu za sa svojim zanimljivim sadržajem. Bila je to večer posvećena Maku Dizdaru, pjesniku koji u kamenim spavačima pronašao svoje nadahnuće i tako naslovio svoju najpoznatiju pjesničku zbirku.

Nakon intoniranja hrvatske himne nazočnima se obratio predsjednik Matice hrvatske Stolac dr. Mladen Bošković koji se zahvalio u ime Matice hrvatske svima koji su na bilo koji način pomogli da 16. Godišnjak ugleda svijetlo dana. Govoreći o Stolačkom kulturnom proljeću dr. Bošković je rekao da je sve kako i dolikuje, započelo blagoslovom tj. svetom misom za Hrvate stradale tijekom Drugog svjetskog rata, zatim prezentacijom učeničkih radova, promocijom knjige don Damjana Raguža „Rastimo u duhu", Vidoškom pjesničkom večeri i završetak je upravo predstavljanje godišnjaka.

„Ne pretjerujem kada kažem da je na naslovnoj stranici lik Stočanina, pjesnika i čovjeka koji i sto godina nakon rođenja, i skoro pola stoljeća nakon smrti ne prestaje biti dio života i tradicije Stoca" izjavio je Bošković. Posebna pozornost u ovogodišnjem godišnjaku posvećena je Maku Dizdaru čija je stogodišnjica rođenja od listopada 2017 godine obilježavana diljem Bosne i Hercegovine na različite načine, Stolačko kulturno proljeće upravo ovim događanjem ukazuje osobitu pažnju kroz poeziju, glazbu ali i kroz stručne radove objavljene u godišnjaku.

Mladen Bošković zahvalnicu za poseban doprinos i potporu ovoj manifestaciji uručio je generalnom pokrovitelju, hrvatskom članu Predsjedništva BiH dr. Draganu Čoviću.

U prvom dijelu večeri predstavljen je godišnjak Stolačko kulturno proljeće, a predstavljač i glavni urednik Željko Raguž iskoristio je prigodu zahvaliti svima koji su na bilo koji način pridonijeli njegovu realiziranju te pozvao na daljnju suradnju. Posebno je istakao rad najmlađih čiji rad Matica na poseban način cijeni i vrednuje. Upravo su oni i siguran zalog sretnoj budućnosti Stolačkog kulturnog proljeća.

Godišnjak obrađujući neke od specifičnih bosanskohercegovačkih kulturnih fenomena a ove godine objavljuje u okviru jedne tematske cjeline više radova o stolačkom pjesniku Maku Dizdaru. Tako profesor Miroslav Palameta piše Kratke oglede o književnoj tradiciji Maka Dizdara, dr.sc. Zdravko Kordić piše o Dizdarevoj poetici pretakanja začaranog kruga u transcendentalnost, Je li patio Jozef K.? pita se Mile Pešorda, a O okidačima dramatičnog u „Kamenom spavaču" piše Tina Laco, Ivan Sivrić piše Slovo o Maku u tri pokušaja. O Maku još pišu Đuro Vidmarović, Vinko Grubišić i Srećko Marijanović.

I ove godine u godišnjaku u dijelu za povijest je objavljeno više radova o zadnjem ratu u Bosni Hercegovini. Radove su napisali povjesničari na temelju njima dostupne relevantne građe. Tako Ivica Puljić piše o liku i djelu generala Stjepana Jovanovića, Manuel Martinović obrađuje temu prvog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini, Hrvoje Mandić piše o ratnom zrakoplovstvu Nezavisne države.

Godišnjak sadrži još svoje uobičajene rubrike; Arheologija, Rasprave i studije, Kulturu, Polemike, Osvrte i prikaze, Stolački književni buket i učeničke radove.

U drugom djelu večeri o Maku Dizdaru govorili su; predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, prof. Ivan Sivrić, akademici Mile Pešorda, Zdravko Kordić i Miroslav Palameta. Program je vodila Tina Laco a u glazbenom djelu večeri imali smo priliku uživati u glazbi Leona Lasića i glazbene skupine Vidoštačka kraljica.

stolac.gov.ba