Stolac: Iz Srednje škole nakon 14 godina izbačn križ

Stolac, križ, srednja škola, Stolac, Mladež HDZ BiH Stolac, Općinsko vijeće Stolac
Nakon četrnaest godina križ se više ne nalazi u stolačkoj Srednjoj školi. Vršiteljica dužnosti ravnatelja škole Mirjana Biletić je donijela odluku prema kojoj se križ više se može nalaziti u školskim prostorijama jer vrijeđa učenike bošnjačke nacionalnosti. Naravno, nije dugo trebalo čekati na odgovor ostalih profesora u školi koji se protive takvoj odluci. Jučer je njih dvadeset potpisalo peticiju kojom traže da se križ vrati na mjesto gdje je stajao desetljeće i pol, a očekuje se da će broj onih koji će potpisati peticiju u konačnici biti daleko veći.

Zahtjev profesora

- Nastavničko vijeće Srednje škole Stolac na I. sjednici, održanoj 2. rujna 2011. zauzima stav da križ koji se nalazi u hodniku škole, a s obzirom na to da nije stavljen s namjerom da se ikoga uvrijedi, ostane na svome mjestu na kojem je stajao četrnaest godina - navodi se u priopćenju koje smo jučer dobili. Inače, v.d. ravnateljice škole Mirjani Biletić mandat je istekao 1. rujna, pa se postavlja pitanje koliko je njezina odluka uopće legitimna. - Ja ne znam kome je u interesu da se na ovaj način opet podiže prašina u Stocu. Križ nikome nije smetao, bio je tu 14 godina i sada se donosi ovakva odluka kako bi se zadovoljile neke političke strukture. Mi ćemo se i dalje buniti protiv ovakvog načina rada i terora koji se već godinama vrši nad Hrvatima u Stocu - rekao nam je bivši ravnatelj škole Ivo Raguž. Jučer su se pojedini profesori iz škole susreli i s načelnikom općine Stolac Stjepanom Boškovićem, s kojim su razgovarali o ovome problemu.

- Načelnik Bošković nam je rekao kako on nema nikakve veze s ovim događajem i da trebamo nastaviti s potpisivanjem peticije. Poduzet ćemo i druge korake kako nam se ovo više ne bi događalo - rekli su naši sugovornici. Svi oni su nam potvrdili kako je afmosfera na sjednici Nastavničkog vijeća bila usijana te da je cijela situacija bila na rubu fizičkog obračuna. - Netko želi opet od Stoca napraviti grad slučaj i to se redovito radi godinu dana prije izbora. Na ovakav krajnje primitivan način podižu se nacionalne tenzije i to nikome ne koristi. Još jednom i ovim putem tražimo od v.d. ravnateljice Biletić da vrati križ tamo gdje je stajao i da svojim ponašanjem ne doprinosi lošoj atmosferi u našoj školi, ali i u cijelome gradu - poručili su naši sugovornici.

Ravnateljica šuti

Spomenuta ravnateljica jučer nije željela komentirati cijeli slučaj niti pojasniti zbog čega je donijela ovakvu odluku. I nije to jedini problem. Bivši ravnatelj škole Ivo Raguž tvrdi kako je zbog svojih stavova podvrgnut maltretiranju od v.d. ravnateljice koja mu ne dopušta čak ni da bude razrednik u ovoj školi. Sigurno je da će se još puno toga čuti uskoro o ovom slučaju.

izvor: večernji.list