Srednjovjekovni sajam ‘Stolačka tarča’ 10. i 11. svibnja na starom gradu Vidoškom

tarča
Očekuje se da će prva manifestacija ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini nadmašiti lanjsku, te privući veliki broj domaćih i stranih posjetitelja u Stolac. Manifestacija će i ove godine imati međunarodni karakter. Očekuje se preko 15 viteških skupina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, i po prvi put i skupine iz Rumunjske.

Program će trajati dva dana, petak i subotu popodne, a najavljen je i bogat program kako za mlađe, tako i za one zrelije.

Svečanim mimohodom viteških skupina, koji polazi iz središta grada, u petak, 10.05. u 16:00 sati označit će se početak manifestacije. Svečano otvorenje Stolačke tarče bit će na Starom gradu u 16:30 sati. Nastup mađarskog ansambla Holloenek Hungarica očekuje nas u 17:10 h.

U 17:30 h predstavit će se slovačka povijesna postrojba Ursus, dok u 17:50 h započinje predstava Red ružice grada. Od 18:00 h održat će se srednjovjekovna likovna radionica, radionica plesa za djecu, radionica streličarstva kao i radionica keramike. Vitezovi vranski predstavit će se od 19:00 h, dok će u 19:15 h Mušketiri i haramije demonstrirati rukovanje vatrenim oružjem. Dubrovački trombunjeri predstavit će pucanje iz vatrenog oružja u 19:30 h. Vrhunac programa u petak bit će uprizorenje Obrane hercegova grada od 20:00 h, nakon čega slijedi vatreni show i program DJ-a do kasno u noć.

U subotu u 17:00 h započinje program nastupom Holloenek Hungarice, te suđenje zatvorenicima, a u velikoj kuli bit će otvorena tamnica za posjetitelje. Za one koji su propustili u petak, na repertoaru će od 17:30 h nastupati Ursus, te predstava Red ružice grada, kao i Makovi lakrdijaši. Od 18:00 h počinje program za djecu srednjovjekovnom likovnom radionicom, radionicom plesa, streličarstva i keramike. Vitezovi vranski, Mušketiri i haramije kao i Dubrovački trombunjeri predstavit će se i u subotu, a od 20:00 h nastavlja se Bitka za Vidoški grad, Vatreni show u 21:00 h, te nastup DJ-a od 21:30 h.

Cilj "Stolačke tarče" je oživljavanje prekrasne stolačke tvrđave koja je jedna od 30 nacionalnih spomenika na području Stoca, navode organizatori.