S biračkog popis za izbore u Stocu uklonjeno 130 mrtvih osoba

Stolac, Stolac, romi, Stolac, SDP, plan, blokada, Stjepan Bošković, sastanak, Stolac, Stolac, svećanost, Stolac, izbori, Stolac, nestanak
...rekao je za Dnevnik.ba član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić.

Naime, izaslanstvo SIP-a BiH, na čelu s predsjednicom Irenom Hadžiabdić, danas je boravilo u radnoj posjeti Stocu, budući da se ponovljeni lokalni izbori u ovoj općini održavaju u nedjelju, 19. veljače.

Rogić je u izjavi za Dnevnik.ba rekao kako je SIP zadovoljan pripremama za nedjeljne izbore.

„Izaslanstvo SIP-a je posjetilo danas članove stolačkog Općinskog izbornog povjerenstva (OIP). Članovi OIP-a su nas upoznali s pripremama za održavanje izbora. Opća ocjena SIP-a je da se pripreme za izjave odvijaju po planu", rekao je Rogić.

Izjavio je kako su na terenu predstavnici SIP-a koji obučavaju članove OIP-a, kao i članove biračkih odbora, za provedbu izbornoga procesa.

„Nakon što se ova obuka dovrši tijekom srijede i četvrtka, za petak je predviđena obuka predsjednika biračkih odbora i nakon tog će sve biti spremno za održavanje izbora", rekao je Rogić.

Naglasio je kako se posebno raspravljalo o biračkim popisima te da je SIP u suradnji s Agencijom za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) utvrdio kako je na popisu bilo 130 mrtvih osoba.

„Utvrđeno je i kako lokalni OIP nije imao veze s tim te da se radi o propustima drugih nadležnih agencija. Pored toga, zadovoljni smo i radom zamjenskih članova OIP-a", izjavio je Rogić te dodao kako će na sam dan održavanja izbora u Stocu na svakom biračkom mjestu biti prisutna i osoba iz SIP-a koja će nadzirati ali i pomoći da se izborni proces nesmetano odvija.

Podsjećamo, lokalni izbori koji su se u BiH održavali 2. listopada u Stocu su prekinuti jer je bošnjački kandidat za načelnika općine Salmir Kaplan sa skupinom svojih istomišljenika i bošnjačkih kandidata za ulazak u Općinsko vijeće primijenom fiuzičke sile sabotirao održavanje izbora. Kaplan i ostali su pretukli predstavnike države BiH odnosno članove OIP-a te time sabotirali izbore.

Odlukama SIP-a i Suda BiH Kaplan i ostali koji su sudjelovali u sabotiranju izbornoga procesa su skinuti s lista.

Tako će u utrku za načelnika općine Stolac ući Stjepan Bošković kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice te Mato Komšić kao kandidat Socijaldemokratskog fronta, dok Kaplan i ostali pozivaju Bošnjake na bojkot izbora.

Broj birača u općini Stolac je 11.404, od toga je 10.012 redovnih, 1.321 birač registriran van BiH, 31 birač registriran da glasuje u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno.