Radimlju samo u ovoj godini posjetilo više od 8.000 turista

05.09.2014
1/4

Čuvena bh. nekropola stećaka, na lokalitetu Radimlja u Stocu, na kojoj su sačuvana 133 srednjovjekovna nadgrobna spomenika, iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelje iz cijelog svijeta. Nekropolu je od početka godine obišlo više od 8.000 ljudi.

Nekropola Boljuni Samo od 3. svibnja, kada je Javna ustanova „Radimlja" počela s naplatom ulaznica, Radimlju je posjetilo više od 6.000 posjetitelja. Direktor ove ustanove Ante Vujnović kaže da je to impresivan rezultat obzirom na slabu promociju ovog lokaliteta, krizu u svijetu, poplave i loše vremenske uvjete.

"Procjena je da je i u prva četiri mjeseca ove godine stećke došlo vidjeti do 2.000 turista, tako da očekujemo da ćemo u ovoj godini premašiti brojku od 10.000 posjeta. Velika je zainteresiranost i za nekropolu Boljuni gdje je očuvano 274 stećaka. Procjenjujemo da je oko 800 ljudi u ovoj godini posjetilo i tu nekropolu", kaže Vujnović za Dnevni avaz.

Osim učenika iz cijele BiH te Dubrovnika, Radimlju tradicionalno posjećuju turisti iz Švedske, a zahvaljujući suradnji s Fondacijom „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" i Semirom Osmanagićem, stećke i helenistički prapovijesni grad Daorson došli su vidjeti i arapski prinčevi i princeze.

"Osmanagić nam je ove godine doveo i preko 500 turista iz Vijetnama, Velike Britanije, Amerike i Singapura. Evidentiran je i veliki broj Francuza, Italijana, Nizozemaca, Čeha i Slovenaca", dodaje Vujnović.

Novac prikupljen od prodaje ulaznica namijenjen je za materijalne troškove i održavanje nekropole. Turisti u Stocu ostaju zadivljeni činjenicom da se na ovakvoj jednoj mikrolokaciji održao kontinuitet života od prapovijesnog vremena, preko Daorsona i srednjeg stoljeća do današnjih dana. Svjetska baština - Stećci su za njih fenomen koji ne mogu vidjeti u svojim državama. Volim im kazati da će iduće godine stećci, nakon Starog mosta u Mostaru i mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, vjerovatno biti uvršteni na UNESCO-ovu listu svjetske baštine i to je njima uistinu fascinantno - naglašava Vujnović.

Promocija stećaka Nedavno je počelo snimanje i pisanje monografije o Radimlji, koja bi iduće godine trebala ugledati svjetlo dana, što će doprinijeti promociji stolačke nekropole stećaka. Također, od 10. listopada u Stocu će se održavati međunarodni sajam „Hercegovački plodovi Mediterana" u sklopu kojeg će JU „Radimlja" organizirati dvodnevnu likovnu koloniju kod stećaka te radionice na kojima očekuju veliki broj umjetnika i posjetitelje.

Tagovi: daorson radimlja
loading...