Policija će spriječiti fiktivne prijave birača koje se uvelike planiraju za izbore u Stocu

Stolac, Stolac, zastave, Stolac, Stolac, izbori 2016, Stolac, izbori, Stolac, branitelji, HVO, Stolac, izbor, Stolac, Općinsko vijeće Stolac, izbori u stocu

... prebivališta građana bošnjačke nacionalnosti za predstojeće lokalne izbore u Stocu, piše Večernji list BiH

U tu svrhu formirana je i tzv. Inicijativa za Stolac čiji aktivisti sada užurbano obilaze i potiču svoje birače bošnjačke nacionalnosti iz drugih općina da prijave svoje prebivalište u općini Stolac i tako povećaju bošnjačko biračko tijelo u Stocu.

Mostar ‘izvozi' birače
Ponajprije se to odnosi na grad Mostar gdje su doslovno zadužene cijele stranačke organizacije za animiranje osoba koje bi se mogle prijaviti u Stocu računajući, očito, da dogovora o izborima o gradu na Neretvi neće biti i da je šteta na iskoristiti ovaj potencijal od oko 700 dodatnih birača, za koliko postoje najave.

U ranijem pismu, koje je pravi politički pamflet s izraženom mržnjom, koje su potpisali čelnici lokalnih organizacija Stranke demokratske akcije Stoca, SDP-a i SBB-a BiH, navodi se kako je došlo vrijeme da poslije 26 godina vladavini HDZ-a BiH dođe kraj, koji je jedini neprijatelj svih probošnjačkih stranaka u Stocu.

Pri tome je važno navesti kako su u Stocu na posljednjim izborima Hrvati izabrali 12 vijećnika iz HDZ-a te još jednoga iz HSP-a BiH. Posve je jasno da postoji namjera bošnjačkih stranaka da "izbornim inženjeringom" osvoje vlast u Stocu.

Velika odgovornost će u sprečavanju kršenja zakona i fiktivne prijave prebivališta biti na nadležnim institucijama BiH koje su do sada uglavnom dopuštale fiktivne prijave prebivališta u pojedinim općinama te se u tim slučajevima radilo o nezakonitim radnjama koje imaju samo jedan cilj, a to je da se dobro organiziranom manipulacijom izbornog prava ostvare politički ciljevi pojedinih stranaka.

Očekuje se, prije svega, da će reagirati nadležna tijela MUP-a HN županije te pravosudne i sigurnosne agencije u BiH, Tužiteljstvo i SIPA kako bi se zaštitila zakonita i demokratska provedba ovogodišnjih lokalnih izbora.

Izmjene zakona
Osobito zbog toga što su u BiH prošle godine stupile na snagu promjene zakona po kojima su pri prijavljivanju prebivališta i adrese stanovanja državljani dužni priložiti dokaz da imaju valjanu osnovu za prebivalište na određenoj adresi.

Zakonom je predviđeno da su građani u postupku prijave prebivališta dužni dati točne i istinite podatke, a što policija provjerava posjetom na adresi kako bi spriječila počinjenje kaznenog djela.
 Očekuje se i da će institucije vlasti djelovati i protiv političkih stranaka koje se udružuju u pravi jedan pothvat i potiču na činjenje nezakonitih radnji u svrhu očigledne pripreme nelegalnih izbora u pojedinim općinama u BiH.

Iz HDZ-a Stolac istaknuli su da prate razvoj političke situacije u Stocu i ovu namjeru bošnjačkih stranaka te ističu da vjeruju MUP-u HNŽ i ostalim nadležnim agencijama da će adekvatno sankcionirati sve nezakonitosti koje mogu dovesti u pitanje legalno održavanje predstojećih lokalnih izbora u Stocu.