Nisam rekao da ćemo premjestiti Gospin kip, očekujem da ministar smijeni ravnatelja

stolac-boskovic

... pak, kaže da je jedino izjavio kako će pronaći rješenje koje nikoga neće vrijeđati, te je izrazio žaljenje zbog odluke roditelja bošnjačke nacionalnosti da svoju djecu od ponedjeljka ne vode u školu dok se kip ne ukloni, piše Dnevni list.

Politika se umiješala

- Žalosno je da se djeca koriste u političke svrhe, kazao je Bošković, te napomenuo da takva odluka može samo štetiti djeci.

- Odluka da više od 350 djece u Općini Stolac ne ide u školu je prešla svaku granicu, i jasno je kako je, nažalost, politika unijela svoje prste u sve ovo. Iza te odluke stoji Općinski odbor SDA, a ravnatelj te škole (Adem Haračić, nap.a) je podržao njihov stav, pa sada umjesto da organizira nastavu, organizira djecu da ne idu u školu, kazao je Bošković.

Bez obzira na sve, činjenica je da djeca u ponedjeljak neće doći u školu, a samim time problem bi mogao dodatno eskalirati.

- Ako do toga dođe očekujem od resornog ministra obrazovanja HNŽ-a (Rašid Hadžović, nap.a) da se zahvali ravnatelju škole iz razloga što podržava odluku da djeca ne idu u školu, dodao je Bošković.

Nije problem kip

Podsjetimo, predstavnik Vijeća roditelja spomenute škole Asim Bajrić najavio je da bošnjačka djeca u Općini Stolac u ponedjeljak neće ići u škole, navodeći kao razlog, činjenicu da kip Gospe, koji je početkom školske godine postavljen ispred osnovne škole u Hodovu, još nije izmješten.

Bajrić je napomenuo da Gospin kip nikome ne smeta, ali da je sporno ono što se želi postići postavljenjem kipa u školsko dvorište.

- Problem je što je kip vjerojatno tu postavljen da bi se u izbornoj godini u Stocu ponovno podigle nacionalne tenzije, kazao je Bajrić.

Bošković na to odgovara čuđenjem da kip nikome ne smeta, a da se bojkotira nastava!?

- Gospin kipa nema nikakve veze s politikom, poručuje Bošković.

- Kip čak nije u prostoru škole već šumske uprave, tako da je to imovinsko pravni problem. Uostalom, u blizini škole je i džamija, pa nitko ne pravi problem oko toga, dodao je stolački načelnik.

S druge strane Bajrić kaže da nekoliko mjeseci nakon što je Vijeće roditelja upoznalo nadležne općinske organe s ovim problemom još nitko nije reagirao niti ponudio rješenje, te su stoga roditelji odlučili povući potez - svojevrsni štrajk upozorenja.

- Mi ne želimo da naša djeca prestanu ići u školu, ali primorani smo ovako reagirati s obzirom da nas nadležni mjesecima ignoriraju, kazao je Bajrić.

Kako smo jučer doznali, ravnatelj škole u Hodovu jučer je obavijestio roditelje Bošnjake da u ponedjeljak ne dovode svoju djecu u škole.

Što stoji u dopisu Vijeća roditelja

- Na sjednici Vijeća roditelja i škole Prve osnovne škole Stolac, koja je održana 18. 1., a povodom problema postavljanja vjerskog obilježja kipa Gospe u školskom dvorištu zgrade koja pripada Osnovnoj školi Crnići, a u kojoj nastavu pohađaju učenici područnih odjeljenja Osnovne škole Crnići i Prve osnovne škole Stolac, na adresi Hodovo b.b., s kojim ste problemom blagovremeno upoznati početkom školske 2015/16. godine, donesena je odluka da se nastava u drugom polugodištu školske 2015/16. godine obustavi do rješenja navedenog problema, odnosno do izmještanja kipa Gospe na primjerenu lokaciju.

Odluka Vijeća roditelja i škole o obustavljanju nastave u drugom polugodištu donesena je jednoglasno od strane prisutnih članova Vijeća, iz razloga što spomenuti problem egzistira od početka školske 2015/16. godine, te što do sada poduzete radnje nisu polučile nikakav rezultat.

Mjera obustavljanja nastave jeste radikalna, ali nažalost izgleda da je jedini način da se rješavanju navedenog problema priskrbi potrebna pažnja koja će nadamo se što skorije dovesti do rješavanja navedenog problema, to jeste izmještanja kipa Gospe iz školskog dvorišta na primjerenu lokaciju.

Zahtijevamo da što hitnije postupite u skladu s navedenim informacijama, kako bi se navedeni problem što hitnije riješio i izbjegle negativne posljedice ovakve odluke Vijeća roditelja i škole, piše u dopisu koji je Vijeće roditelja uputilo na adrese nadležnih općinskih i županijskih organa, kao i instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH.