Na rubu očaja u srednjoj školi Stolac : Djelatnici bez plaća, djeca bez grijanja

Kako je  za Dnevni list kazala predsjednica Sindikata Ivanka Toljević, ukoliko navedeni štrajk ne poluči pozitivnim rezultatima, sljedeći tjedan organizirat će se jednosatni štrajk upozorenja u svim srednjim škola Hercegovačko-neretvanske županije.
Bez grijanja

Problemi Srednje škole Stolac započeti su još prije dvije godine i od tada se njezini djelatnici nalaze u zaista nezavidnom položaju budući da nemaju nikakvih primanja. Doznajemo da posljednjih nekoliko dana nemaju ni grijanje, pa nije teško zamisliti u kakvoj teškoj situaciji se nalaze ne samo djelatnici, nego i djeca koja se za vrijeme nastave, na ovako niskim temperaturama, smrzavaju.
"Na sve ovo nas je natjerala nebriga kako lokalne, tako i županijske vlasti kojih nije briga za naše probleme. Od početka školske godine nismo dobili niti marke, a najgore nam je gledati djecu koja se smrzavaju budući da nemamo grijanje", ogorčena je Toljević koja se nada da će jučerašnji sastanak između premijera HNŽ-a Srećka Borasa, ministra prosvjete Esada Dželilovića i načelnika općine Stolac uroditi plodom. Naime, na sastanku o kojem se razgovaralo isključivo o problemu ove škole donesena je odluka da će se na sljedećoj sjednici Vlade HNŽ-a razgovarati o isplati zaostalih plaća.
"Skeptični smo po tom pitanju. No, mi nećemo odustati u traženju svojih prava", odlučna je Toljević u namjeri da dokaže neučinkovitost vlasti koja se prelama isključivo preko leđa djece ove škole.

Sporan Statut škole

Škola u kojoj trenutačno ima 360 učenika i 40 djelatnika suočena je s problemima od dana kad je ministar Dželilović odlučio ne priznati Statut škole, tvrdeći da nije usklađen sa zakonom. Međutim, Toljević tvrdi da to nije istina i da je postojeći Statut, prema kojem se mora osigurati nastavni plan i program učenicima druge nacionalnosti ukoliko ih u školi ima više od 20 posto, usklađen sa zakonom i sa svim drugim školama ove županije.
"Taj problem traje već više godina, a djelatnici škole niti imaju mogućnosti niti ovlasti riješiti ga", kazala je u nekoliko navrata Toljević, pozivajući Dželilovića da školu, ukoliko misli da ne radi po zakonu, jednostavno izbriše iz sudskog registra i da se uruče rješenja djelatnicima o prestanku radnog odnosa.
"No, Dželilović se neće ni javiti, a u par navrata je poručio Sindikatu da, što god radili, Sindikatu neće isplatiti ništa i da će nam, kao i svaki put dosad, sve pasti u vodu. Nama sada ostaje još samo Međunarodni sud za ljudska prava budući da sve institucije kojima se obratimo ubrzo zaborave na nas ", kaže Toljević

Upitna valjanost svjedodžbi

Dželilović je u par navrata čak zaprijetio činjenicom da će, s obzirom da, prema njegovom mišljenju, škola u Stocu radi na crno, i valjanost svjedodžbi učenika doći u pitanje na kraju školske godine. Hoće li do toga doći, ne znamo, jer smo jučer pokušavali stupiti s njim u kontakt, no bezuspješno.

Piše: Mirela Tučić/dnevni list