Komemoracija žrtava kominizma na Radmilji

stolac

... izbjegli iz ovih krajeva. Potom bi ih doveli u Stolac, gdje su ih „prijekim postupkom", tj. bez sudskoga procesa, osuđivali i ubijali.

Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili su iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na ovaj „sud" u Stolac i tu im s lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali.

Nakon prisilne šutnje (1945.-1990.), konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja, te su masovne grobnice ove naše mučene subraće otkrivene, i to na petnaestak mjesta, ne samo u jamama, nego i u rupama, kanalima i u koritu Bregave, a osobito Radimlje. Svjedoci su konačno otkrili šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne Hercegovine, zatim nekolicine nepoznatih franjevaca i drugih svećenika. U novije smo vrijeme došli i do podatka o stradanju petorice franjevaca nad jednom jamom u blizini Stoca.

Prošlih smo godina u okviru obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije svim tim žrtvama na stolačkim stratištima iskazivali dužnu počast na jednom od najvećih stradališta nedaleko od nekropole „Radimlja" uz mnoštvo puka, svećenstva i raznih delegacija.

I ove smo godine odlučili odati počast našim brojnim žrtvama. U znak poštovanja prema njima i njihovim patnjama najmanje što možemo učiniti jest da u javnosti svjedočimo i da se za njih javno Bogu molimo i osobito sv. Misu prikazujemo.
Na sjednicama prošlih godina s više načelnika hercegovačkih općina dogovoreno je da će oni sa svojom pratnjom doći i položiti vijence za stradale s područja svojih općina na ovome mjestu. Isto tako odlučeno je da se zamole naši brojni KUD-ovi da u narodnim nošnjama dođu kao počasna straža onima koji su u takvim nošnjama ovdje život položili. Zaključeno je da ćemo obavijestiti biskupa i sve svećenike da i u ovom religioznom i rodoljubnom činu sudjeluju, prema svojim mogućnostima. Tako vam izražavamo molbu da pozovete svoje vjernike da u subotu, 19. svibnja u 1800 sati prikažemo sv. Misu za njih na stratištu Radimlje, a svibanjska pobožnost Gospi započinje u 1730 sati.

U nadi da ćemo se kao svećenici odazvati na ovaj skup kršćanskoga spomena, očekujemo vas sve sa skupinom vama povjerenih vjernika, osobito onih koji još uvijek broje svoje "nestale", a koji možda na ovim stratištima, zaboravljeni i ušutkani komunističkim nasiljem, počivaju, očekujući Dan Suda i Božjega milosrđa, ali i naše poštovanje i molitvu! (Ponijeti misno ruho ljubičaste boje).