Hercegovački plodovi Mediterena

Stolac, sajam, plodovi mediterana, Hercegovački plodovi Mediterena, Stolac, Stolac, plodovi mediterana

Sajam ima osmogodišnju tradiciju, zahvaljujući prije svega Općini Stolac, koja je prepoznala potencijal ovih sorti i odlučila kvalitetnim i stručnim programima pomoći sadašnjim i budućim uzgajivačima mediteranskih poljoprivrednih kultura. Od ove godine, na novoj lokaciji, Športskoj dvorani kod stolačke osnovne škole, posjetitelji će imati priliku vidjeti u punom sjaju ove klasike mediteranskog podneblja i njihove prerađevine.
Organizatori sajamske manifestacije Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Javna ustanova Radimlja naglašavaju kako je cilj manifestacije razvoj i povećanje proizvodnje šipka, smokve i masline i njihovi prerađevina te promoviranje, educiranje i populariziranje sadnje ovih kultura.

Svečano otvaranje najavljeno je za petak, 09. listopada, u 11:00 sati. Bogatu gastro ponudu stolačkog kraja od 14h prezentirat će chef Goran Raguž.
Od 15:00 sati, svi zainteresirani mogu se pridružiti na simpoziju posvećenom sadnji i uzgoju smilja, gdje će se stručni predavači s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić dotaknuti aktualnih tema vezanih za novi trend proizvodnje smilja.

Prespektive uzgoja i destiliranje smilja u Hercegovini, ishrana-gnojidba ove biljke i tehnologija uzgoja smilja su teme o kojima će se održati stručna predavanja. U subotu, 09. listopada, načelnik Općine Stolac gosp. Stjepan Bošković dodijelit će se nagrade najuspješnijim izlagačima. Program će potrajati do 19:00 sati, pa sve posjetitelje organizatori pozivaju na druženje s proizvođačima