Dah viteškog života u Hercegovini

Stolačka tarča - srednjovjekovni sajam
... koji je i ove godine privukao velik broj domaćih i stranih posjetitelja, koji su mogli nazočiti i okušati se u srednjovjekovnom načinu života, kao i u načinu borbe koja se u ta vremena vodila.

Ovogodišnju Stolačku tarču otvorio je ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je istaknuo kako je u četiri godine održavanja Stolačke tarče ta manifestacija prerasla u turističku atrakciju koja obogaćuje hercegovačku turističku ponudu te uspješno čuva kulturnu i povijesnu baštinu Hercegovine. Kako i na prethodnim tarčama, tako i na ovoj, posjetitelji su imali priliku kušati srednjovjekovnu hranu, pogledati srednjovjekovno oružje i oruđe te okušati se u disciplinama mačevanja i streljaštva. Također, mogli su uživati i u tradicionalnim srednjovjekovnim plesovima povijesnih skupina iz Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u ovogodišnjoj tarči.

- Mi se inače bavimo promoviranjem plesne kulture, a ovdje se predstavljamo jednim spletom renesansnih plesova,imamo različite koreografije i svi se veselimo dolasku na tarču, a svim posjetiteljima želimo dobar provod u Stocu - govori nam jedna od članica povijesne plesne grupe Kontea iz Hrvatske

Vitezovi, gubavci, djeve u renesansnim haljinama, dvorske lude, šatori i retro suveniri uveličali su ovu manifestaciju u kojoj je najviše uživala mlađa populacija.

- Meni je ovo prva godina da sam ovdje pa sam dodatno uzbuđen. Okušao sam se u streličarstvu i borbi na deblu, a nadam se da ću i u mačevanju ako mi otac dopusti - govori nam dvanaestogodišnji Aleksa iz Trebinja, kojeg su roditelji doveli na ovu srednjovjekovnu manifestaciju.

Ovaj Vidoški grad ponovno je bio poprište srednjovjekovnih viteških borbi "Bitka za Hercegov grad" i "Bitka dvije kule", bitke gdje su posjetitelji mogli dosta vjerodostojno izbliza vidjeti borbe i način ratovanja iz tog vremena. Inače, tarča je naziv za jednu vrstu štita, obično kvadratnog ili pravokutnog oblika, koji se javlja u Europi već u 13. stoljeću. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se nešto izmjenjuje u obliku i njime se služi na turnirima. Ti štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola.

Vecernji.ba