FOTO  150. godina katoličke župe Stolac

Dana 1. lipnja 1863. dubrovački biskup Vinko Čubranić i ujedno trebinjski apostolski upravitelj, u dogovoru s Kongregacijom za širenje vjere Svete Stolice, odvaja od dubravske župe ova sela: Stolac - 45 obitelji, Ljubljenica - 14, Poplat - 11, Poprati - 11, Kruševo - 10, Borojevići - 10, Komanje Brdo - 8, Bačnik - 4, Barani - 4, Njivice - 4, Gornja Bitunja 4, Donja Bitunja - 3, Gojilovići - 2, Orlja - 2, a od hrašanjske župe: Pušišta - 5, Burmazi - 4 i Riđica - 1. U svemu 140 kuća i 1.250 vjernika. U prosjeku po obitelji više od osmero čeljadi. Kasnije su pripojena i ova sela: Bjelojevići i Boljuni te Dabrica, Hodovo, Ljuca i Greda. Prvim je župnikom imenovan talijanski misionar u Hercegovini, fra Oracio iz Torina.

Stolački župnik don Rajko Marković, na početku misnog slavlja pozdravio je okupljene vjernike i rekao: „Radostan sam i sretan što vas danas s ovoga svetog mjesta mogu iskreno pozdraviti u tako veliku broju i izraziti vam svima srdačnu dobrodošlicu na svetkovinu Patrona župe, dan grada i općine Stolac, sv. Ilije Proroka. Mi ove godine obilježavamo 150. obljetnicu ustanovljenja župe Stolac. Župu je osnovao dubrovački biskup i apostolski upravitelj trebinjski Vinko Čubranić 1. lipnja 1863..
Inače je kršćanstvo u Stolac prispjelo još u prvim stoljećima. U Stocu je čak bila i župa i biskupija Sarsenterum na Centru grada u 5. i 6. st., tako da je kršćanstvo u Stocu zasađeno prije 1.500 godina i do danas neprestano raste i cvjeta. Bogu hvala na tome daru.
Ove smo Jubilarne godine posebno radosni što smo na Centru grada podigli, a biskup Ratko blagoslovio prve večeri Ilindanske trodnevnice Pastoralno-duhovni centar Trebinjsko-mrkanske biskupije sa zvonikom i tri zvona, koja su nakon 500 godina tišine milozvučno prozvonila pred prošli Božić.
Moj osobito srdačan pozdrav vama, dragi vjernici, štovatelji Sv. Ilije, iz ove i ostalih župa, te iz svih krajeva odakle u vrtlogu povijesnih okolnosti dođoste na ove prostore. Ovdje smo svi jedno i zajedno, i tako i ostanimo. Pozdravljam naše iseljenike, koji ovih dana dođoše sa svih strana i kontinenata na svoja rodna ognjišta u povodu svetkovine Svetog Ilije. Svi se danas ovdje osjećajmo doma! Svi smo ovdje jedan jezik i jedan narod u krilu svete Katoličke Crkve.
Oče biskupe Ratko, u povodu ovoga našeg župnog jubileja i patrona upravo smo Vas kao svoga mjesnog biskupa željeli danas vidjeti u Stocu, da nam predvodite ovo misno slavlje i uputite prigodnu homiliju. Hvala Vam što ste prihvatili naš poziv i rado došli u Stolac. Počašćeni smo Vašim dolaskom pa Vam s ponosom u ime ovoga vjernog kršćanskog puka i nazočnog svećenstva kličem: Oče biskupe, dobro nam došli!"
Dan je bio prekrasan. Naroda je bilo puno crkveno dvorište, vladao je potpun mir i red, samo su se čuli čvrsti cvrčci i poneki glas radosna djeteta. Biskup Ratko govorio je o životnom djelu i uzornoj vjeri proroka Ilije prelijevajući ondašnje probleme u današnje vrijeme, probleme koji se jednako rješavaju primjenom Božjih zakona, i tada i sada.
„Kolik je put pred nama, to samo Bog zna. U njegovu se Providnost čvrsto uzdamo. U Božjim je rukama svaka naša minuta. Nismo mi gospodari svoji, ni gospodari te jedne minute. Što budemo bolje obdržavali Božje zapovijedi, od prve do desete, to ćemo dulje postojati i bit će nam dobro u ovoj zemlji, Božjoj zemlji! Današnji svečar, sv. Ilija prorok, od nas, svojih štovatelja, očekuje da budemo među onih sedam tisuća izabranih, vjernih, bogoljubnih. Da kao vjernici ne savijamo svojih koljena pred kriterijima i medijima ovoga svijeta i da usnama svojim ne cjelivamo lica božanstava prolaznih i poganskih, nego da uklanjamo balove idole i volove iz duša, a pogrde i psovke iz usta svojih!
Da budemo izabrana župa Ilijine hrabre istine i ponizne vjere, Ilijine velike nade i nesebične ljubavi. Župa gdje ćemo znati prepoznati Božji glas i u gromu i u stresu i potresu, i u vihoru i u lahoru, pogotovo u miru. Gdje ne ćemo hramati na obje strane: iz istine u laži, iz pravde u nepravde, iz ljubavi u mržnje, iz vjere u nevjeru.
Pratio vas sve - pratio nas sve! - moćan zagovor Božjega čovjeka Ilije proroka! I svemogući i sveznajući Bog Ilijin bio uvijek sa svima nama! Tako nek bude!" istaknuo je u svojoj propovijedi biskup msgr. Ratko Perić.
Kao završnica svih Ilindanskih svečanosti u Stocu kako duhovno-kulturnih tako i športsko-rekreativnih bio je veličanstveni koncert popularnog hrvatskog pjevača Jasmina Stavrosa.
Nekoliko tisuća znatiželjnika došlo je u dvorište stolačke crkve sv. Ilije proroka poslušati pjevača, ali i sudjelovati u završnoj fešti ilindanskih dana.
Na početku koncerta omiljenog pjevača, grupu „Naranča" i sve nazočne pozdravio je stolački župnik don Rajko i zaželio svima dobru zabavu i ugodnu večer. Mladi stočani skupa sa župnikom dobro su se pripremili da svijet može nabaviti osvežavajuća i hladna pića. Mladi su čitavu večer dobro organizirali kako bi se svatko u krugu crkve i na koncertu osjećao dobro došao, što se i vidjelo po nazočnom mnoštvu
Na kraju se župnik zahvalio gostima, organizaciji i svima nazočnima, zaželio svima laku i mirnu noć, a gostima, na njihovo traženje, blagoslovio putovanje do njihova odredišta.