Stolac i Neum bit će spojeni u ljeto 2021, za dionicu autoputa južno od Mostara lokalna zajednica ponovo se buni

auto cesta, ugovor, autocesta, Denis Lasić, tunel Žaba

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić u intervjuu za „Avaz“ najavljuje da bi ljeta 2021. godine konačno trebali biti spojeni Stolac i Neum. Nakon nedavnih dobrih vijesti, a poslije probijanja tunela Žaba, prije dogovorenog roka, Lasić je siguran da će istim tempom biti nastavljeni radovi na ovoj dionici.

- Ja sam to očekivao. Na taj se projekt gledalo s pesimizmom. Međutim, tu je, uistinu, snažan zamah, tri su lota završena, jedan se radi, za jedan je raspisan tender, ostao je još samo jedan. Dakle, sve je drugo u procesu – kaže Lasić.

Kada je riječ o dionici autoputa južno od Mostara, lokalna zajednica ponovo se buni. Traže hitno održavanje javne rasprave.

- Javnih rasprava je bilo, usvojen je Prostorni plan. Nije problem ni da opet organiziramo javnu raspravu. Ali, prema informacijama koje imam, eksproprijacija na tom području ide dobro, ljudi su prezadovoljni iznosima koje dobivaju, tako da je u toj priči, rekao bih, više politiziranja. Nažalost, stotine faktora usporavaju i zaustavljaju gradnju, slično je i kod Nemile, Zenice. Naravno da treba uvažiti mišljenje lokalne zajednice, ali mislim da je Koridor daleko veći interes svih nas, ističe Lasić.