Stara Hercegovina: Priča iz Kosmaja

Nalazimo se u Kosmaju, gdje je sve više ovakvih napuštenih "ljepotica", koje vrijeme nagriza, a ljudsko srce zaboravlja.

Ovo je samo jedno od brojnih, gotovo napuštenih zaselaka Hercegovačkog krša, u kome su ljudi otimali svaku trunku zemlje od ljutog kamena, da bi preživjeli siromaštvo, pa čak i glad.

Danas Kosmaj najviše liči velikom muzeju starina, u koji kada dođete, kao da ste se vremeplovom vozili stotinu godina unatrag.

Danas ovdje živi devet obitelji, od toga najviše starci, a mladi su rasuti po svijetu, gdje su otišli u potragu za boljim životom, ali vjerujem da nisu zaboravili svoj rodni kraj.

Ono što je zanimljivo Kosmaj je bogat kukama i spuževima, pa mnogi posjetitelji ovdje dolaze upravo zbog toga, tako da i ovaj Rašanjski zaselak u tim danima oživi, pa čak i postaje malo turističko odredište.

Ne rijetko ovdje navrate i oni koji su porijeklom iz ovog mjesta, pa se meso baci na gradela, skupi se ekipa, čak se ponekad čuje i pjesma, ali kad padne noć, i kad "turisti" odu, Kosmajom zavlada jezovita tišina, u kojoj "uživaju" samo rijetki mještani, koji bez obzira na težinu života i dalje ostaju vjerni svom Kosmaju.

 Mario Brkić / www.rasno.net