Srednjoškolci iz Gruda do Imotskog autobusom, dok Posušani stopiraju

autobus, učenici, Imotski, globtur, studenti, otvoreno pismo, globtur, odgovor, odlazak na rad u inozemstvo, odlazak mladih, odlazak u zemlje EU-a, globtur, Globtour Međugorje, globtur, Globtour Međugorje, student, globtur
Dakle, nema nikakvih zakonskih prepreka za redovito školovanje u Imotskom. Stoga je i dalje velik broj srednjoškolaca iz Gruda i Posušja, a manje iz Ljubuškog, Širokog i nekih drugih hercegovačkih i bosanskih mjesta koji su upisani u imotske srednje škole. Posebice je velik broj grudskih srednjoškolaca koja iz svojih krajeva i središta Gruda kreću na nastavu u Imotski. Za njih je osiguran redovit prijevoz autobusima.

Od Drinovaca, potvrdio nam je predsjednik mjesne zajednice Viktor Roso, do Imotskog jednaka je udaljenost kao i do grudske Srednje škole. Još smo doznali da je prijevoz dobro usuglašen s nastavnom satnicom pa Gruđani nemaju nikakvih teškoća s prijevozom u susjednu Republiku Hrvatsku.

No, druga je priča s mladim posuškim srednjoškolcima. Nekada ih je bilo više od stotinu i vozili su se redovitim autolinijama. No, tvrtki Autoprijevoz Imotski se nije isplatilo voziti mali broj učenika koji su, isto tako, bili nezadovoljni visinom autobusne karte. Stoga su se odlučili na autostopiranje ili prijevoz roditeljskim osobnim vozilima.

- Počesto smo autostopisti jer nam roditelji rade pa nije lako ostaviti posao i krenuti u Imotski. No, mnogi su na nas već navikli pa se zaustave i povezu do susjednog Imotskog, rekli su nam Posušani autostopisti iz Rastovače i Čitluka.
večernji list