Sok od šipka – dar hercegovačke prirode

sajam, Stolac, plodovi mediterana, šipak, zdravlje, priče iz hercegovine, Dragan Marijanović, hodopisi, šipak, Hercegovina, lijek, šipak, zdravlje, nar, šipak, antioksidant, folna kiselina, željezo, vitamini, kardiovaskularne bolesti, šipak, nar, čišćenje, Stolac, šipci, drenjina, čir, želudac, sredstvo za želudac, lijek, namirnice, život, zdravlje, šipak, nar, blagodati, nar, neurološki problemi, AlzAlzheimerova bolest, Štiti od Alzheimerove bolesti, šipak, Hercegovina, šipak, jesen, jesen,  jesenski plodovi     , kilogrami, šipak, savjeti, šipak, Hercegovina, šipak, Hercegovina, voćni sokovi, sokovi, šipak
Šipak nije samo ukusna voćka nego ima i ljekovita svojstva. Posljednih nekoliko godina na tržištu su se pojavile stotine novih proizvoda na bazi tog voća. Prepoznavši njegovu vrijednost, neki su i pokrenuli biznis.

Krešo Artuković već četiri godine na svom imanju na Humcu pokraj Ljubuškog cijedi šipak te pravi sokove i likere. Godišnje proizvede oko tri tisuće litara soka od 12 tona šipka. Za jedan litar soka potrebno je iscijediti oko četiri kilograma šipka. Na početku se Krešo zadužio za presu i nije imao cilj koji je danas ostvario.

Presu koja je bila namijenjena za baliranje papira i ambalaže, Krešo je doradio za voće, pa dnevno može prerađivati do deset tona sirovine. Kako bi unaprijedio svoju prodaju, prije dvije godine registrirao je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kao dopunsku djelatnost. Ističe kako liker od šipka još uvijek nije pronašao svoje mjesto na tržištu.

Njegovi sokovi i likeri piju se u cijeloj BiH i Hrvatskoj. Do sada su kupovali uglavnom pojedinci, a sad ga uzimaju kafići i trgovine. Svaki dio šipka, od kore pa do cvijeta iskoristiv je. Stoga će Krešini ostaci šipka završiti u farmaceutskoj industriji, a ne na otpadu.

naša.tv