FOTO  Škola u Pologu proslavila 80 godina postojanja

Te davne 1932. nastava se počela izvoditi u jednoj jedinoj maloj učionici još nedovršene zgrade napravljene na razmeđu Pologa i Dobriča kao iskaz dobrosusjedskih odnosa. Podatci o početcima škole skoro da nisu sačuvani, te se najviše saznaje iz kazivanja njenih najstarijih učenika - primjerice da se zbog prekobrojnosti u školu išlo svako drugi dan te da nisu rijetki bili slučajevi plaćanja globe zbog neupisivanja djeteta u zakonom obveznu osnovnu školu koju su nerijetki smatrali gubljenjem vremena.  

Cilj organizatora - učitelja, nastavnika i učenika pološke škole bio je otrgnuti zaboravu svoja korijenja i pokazati ponos na generacije koje su im prethodile. Trodijelnom programu proslave nazočilo je preko 150  gostiju od kojih izdvajamo prvu generaciju osmaša koju je iznjedrila ova škola.

            U 16.30 započeo je malonogometni turnir između momčadi P.O.Polog, Kruševa i 3.O.Š.Mostar koji je rezultirao pobjedom Kruševa. Kao uspomenu na današnji dan pobjedničkoj ekipi uručen je prijelazni pokal. Početni udarac izveo je gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić. U 18 sati prisutni su počašćeni svečanom školskom priredbom koja je započela prigodnim govorima ravnatelja Treće osnovne škole, gospodina Stipe Vrljića, zatim dugogodišnjeg upravitelja Područnog odjela Polog i njenog učitelja, gospodina Grge Novaka te zamjenika ravnatelja,  Pavla Milića. Zatim su riječ preuzeli najmlađi učenici sa svojim recitacijama. Posebno izdvajamo nastup učenika Ante Škegre, ovogodišnjeg pobjednika Krasnoslova, županijskog natjecanja učenika četvrtih razreda devetogodišnjeg obrazovanja. Vrhunac priredbe bila je izvedba pološke verzije Ere s onog svijeta koju je priredila dramska sekcija Talija čiji su članovi, učenici od petog do osmog razreda, uspjeli nasmijati publiku do suza. Izuzetno zanimljiva i hvale vrijedna bila je izložba fotografija iz života škole - od početaka pa do danas. Ogroman trud oko prikupljanja fotografija, posebice onih najstarijih, uložilo je mnoštvo Položana posebna zahvala upućena je gospodinu Stjepanu Zovki. Druženje vrijednih domaćina i njihovih gostiju je nastavljeno na prigodnom domjenku.