Širokobriježanin i Mostarac na popisu od jedanaest udbaša koje traži Njemačka

 Prilikom nedavnog posjeta njemačkog Predsjednika Joachima Gaucka hrvatskoj strani priopćeno je da Berlin priprema EU - uhidbeni nalog protiv jedanaestorice hrvatskih državljana, bivših službenika i dužnosnika Udbe, zbog sudjelovanja u likvidacijama hrvatskih političkih emigranata te da je njihova predaja njemačkim pravosudnim tijelima uvjet ratifikacije konačnog pristupnog ugovora o pristupu Hrvatske EU, doznaje Hrvatski list iz ‘kuloara Ureda Predsjednika Ive Josipovića'.

Na tom popisu, navodno, nalaze se Udbini službenici koji su prvenstveno sudjelovali u pripremi ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića pored Munchena u srpnju 1983. godine.

Kako piše Hrvatski list, na navedenom popisu su Goran Ljubičić (bivši službenik zagrebačke Udbe) koji je vodio neposrednu obradu nad Đurekovićem, njegovom pretpostavljenom Miši Deveriću, tadašnji šef zagrebačke Udbe Franjo Vugrinc, kao i šef Drugog odjela u republičkoj centrali u Zagrebu Josip Perković te tadašnji šef cjelokupne hrvatske Udbe Zdravko Mustač.

Nadalje Deverića, Perkovića i Mustača njemačko pravosuđe tereti i za sudjelovanje i u drugim likvidacijama ili pokušajima likvidacija hrvatskih emigranata. Deverića zbog sudjelovanja u likvidaciji Đure Zagajskog 1983. u Munchenu, Perkovića zbog priprema likvidacije Stipe Bilandžića 1977. u Kolnu te Mustača zbog trostrkog ubojstva 1967. u Munchenu (ubijeni su Mile Rukavina, Krešimir Tolj i Vid Maričić).

Također, prema informacijama Hrvatskog lista, među traženima su navodno i Branko Bradvica i Tomislav Mičić, dvojica bivših emigranata koji se sumnjiče za nezakonito miješanje u istražne postupke u Njemačkoj (pritisci na svjedoke i slično).

Širokobriježanin, Mostarac i Sarajlija na popisu udbaša koje traži Njemačka

Njemačke vlasti traže i trojicu bivših udbaša hrvatskih državljana koji navodno žive na području BiH. Radi se o Ivanu Lasiću u Širokom Brijegu, Dragi Čolaku u Mostaru i Tomislavu Kokoru u Sarajevu. Tjeralica za Lasićem raspisana je zbog njegova sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, za Čolakom zbog sudjelovanja u ubojstvu Ante Đapića 1989. u Nürnbergu i Kokorom zbog sudjelovanja u ubojstvu Ilije Vučića 1976. u Stuttgartu.