Široki grad, Livno kasaba

Široki Brijeg, Livno, grad, kasaba

Gradonačelnik Širokog Brijega istaknuo je kako je to zaslužena titula te da će im to omogućiti lakši pristup europskim fondovima te kako će na taj način lakše privući investitore jer investitori najradije ulažu u sredine koje su urbano i teritorijalno izgrađene.

To je ujedno i priznanje Gradskoj upravi i svim građanima, to je dokaz da je Široki Brijeg mjesto u kojemu će se i dalje raditi i živjeti rekao je gradonačelnik.  Ovom prilikom od svega srca čestitam Širokobrježanima!

A gdje je Livno danas, kako Livno nazvati? Možda je najprimjerenija riječ KASABA, a evo i definicije toga pojma. Kasaba je riječ koja potiče iz turskog jezika koja označava naselje gradskog tipa u Osmanskom Carstvu. Takvo je naselje moglo dobiti status kasabe ukoliko bi se u njemu stekli određeni demografski, vjerski, privredni i urbano-geografski uvjeti. Demografski uvjet je podrazumijevao da je naselje stalno naseljeno muslimanskim stanovništvom, sa jednim ili više džemata ili mahala. Vjerski je uvjet podrazumijevao da postoji barem jedna džamija u kojoj se redovno obavljaju sve vjerske dužnosti vjernika. Privredni uvjet je podrazumijevao da postoji čaršija sa određenim brojem dućana i javnih objekta, a prije svega trg. Najbitniji od tih preduvjeta je bilo postojanje džamije.

Sve navedeno, ako pažljivo analiziramo, Livno zaista i ima i zaista zaslužuje naziv kasabe. Samo što tu kasabu nisu stvorili turci nego nesposobna vlast, a na vlasti je ZNA SE. Usporedbe radi treba reći kako je po popisu stanovništva 1991. u Širokom Brijegu živjelo oko 27 000 stanovnika, a u Livnu preko 40 000. U gradskom području u Širokom Brijegu živjelo je oko 5 000 stanovnika, a u Livnu preko 10 000. Činjenice govore same za sebe. Opet se ispostavila točnom misao Ante Brune Bušića koji kaže:" Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?"

Dakako, koristim ovu priliku kako bih čestitao našem načelniku, Luki Čelanu, na priznanju Europskoga pokreta u BiH u kategoriji načelnika s najboljom vizijom za razvitak lokalne zajednice!

Općinski vijećnik HDZ1990, Jozo Ćosić