Započeli '3. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'

Program je započeo molitvom krunice u 17.00 koju je predmolio fra Vitomir Musa. Razmatrajući žalosna otajstva naglasio je da po primjeru pobijenih franjevaca molitva bude naš odgovor na svaki životni križ.

Svetu misu u 18.00 predslavio je poznati hrvatski franjevac, voditelj kuće susreta Tabor u Samoboru, fra Zvjezdan Linić. S njim je sumisilo još 6 svećenika.

Misna čitanja i molitvu vjernika predvodili su širokobriješki ministranti, a liturgijsko pjevanje u svetoj misi i na Klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu animirala je, u prepunoj crkvi, glazbena sekcija Frame.

U uvodnoj riječi fra Zvjezdan je pozvao da produbimo svoju vjeru i da Bogu zahvalimo za one koji su nam dali primjer hrabre vjere i pobožnosti.

Riječi iz Evanđelja po Sv. Marku o Isusovom ozdravljenju opsjednutoga navijestio je fra Dane Karačić.

Fra Zvjezdan je u propovijedi, govoreći o ovom svetopisamskom ulomku, naglasio prisutnost Zla u svijetu i pozvao da ime Isusovo bude obrana od svih napasti. Podsjetio je i na riječi blaženoga Ivana Pavla II. koji je rekao da onaj tko nije svjestan opstojnost Zloga nije vjeran Riječi Božjoj. Završio je riječima da za Isusa nema izgubljenih slučajeva i da je Isus uvijek pobjednik.

U Klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom fra Zvjezdan je molio za oslobođenje od svih naših grijeha, a posebice psovke, raznih vrsta ovisnosti i sve pozvao da se jasno i odgovorno pred Isusom odreknu svojih grijeha i zlih sklonosti.

Na kraju misnog slavlja nazočnima se obratio vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić zahvalivši se predvoditelju misnog slavlja te svima koji su doprinijeli svečanom i pobožnom slavlju svete mise. Zatim je proglasio ishod »2. nagradnog natječaja« na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca. Pristigle radove vrjednovalo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu fra Vendelin Karačić, Krešimir Šego i fra Miljenko Stojić.

U uzrastu djeca prigodnim darom i plaketom nagrađeni su sljedeći. Prva nagrada pripala je Lidiji Knezović, iz Prve osnovne škole Široki Brijeg, s literarnim uradkom Bili su dostojni trenutka u koji ih je život stavio; drugo mjesto osvojio je Ivan Knezović, iz Prve osnovne škole Široki Brijeg, također s literarnim uradkom, Širokobriški mučenici; trećenagrađeni je Leon Bašić, iz škole Vranić u Broćancu, s crtežom Ranjena crkva. Radove nagrađenih moći će se ovih dana vidjeti na portalu pobijeni.info.

Program je uživo prenosila Radiopostaja Široki Brijeg te web kamerama portal Hercegovina live. Tako će biti tijekom cijelog programa ovih »3. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca«. Na portalu Hercegovina live bit će dostupne i snimke svih ovih događaja. O svemu se inače najlakše obavijestiti putem portala Vicepostulature pobijeni.info.