Započela iskapanja žrtava komunizma u središtu Širokoga Brijega

Prve kosti
...iskapanje posmrtnih ostataka žrtava partizansko-komunističkog terora i pustošenja na području širokobriješke općine.

Nakon što je prošle godine krajem svibnja i početkom lipnja obavljeno iskapanje, a od prije mjesec dana i obilježavanje masovne grobnice u knešpoljskoj Dubravi, u kojoj je na tri mikrolokacije pronađeno 28 žrtava, u ponedjeljak (1. kolovoza 2011. u 7.30 sati) u središtu Širokog Brijega nastavljena su navedena iskapanja.

Inicijatori i organizatori ovog nadasve humanog djela, te stručno i pomoćno osoblje, praćeni policijskim osiguranjem, započeli su novo iskapanje na lokalitetu Pobranica u središtu Širokog Brijega iza zgrade časnih sestara, u kojoj je za vrijeme II. svjetskog rata bila bolnica. Prema zapisanom svjedočenju jedne zločinu nazočne svjedokinje, na navedenoj lokaciji Pobranica u središtu grada zatrpano je 13 njemačkih ranjenika koji su bili smješteni i liječeni u bolnici časnih sestara, a koje su odmah prvog dana po ulasku u Široki Brijeg partizani okrutno bajunetama poklali, izvodeći ih jednog po jednog na prag zgrade na klanje.

Vrlo brzo nakon početka iskapanja na Pobranici otkriveni su i prvi posmrtni ostatci koji su pod stručnim nadzorom arheologa mr. Tihomira Glavaša i forenzičara dr. Pere Bubala pažljivo markirani, prije nego što je iskapanje nastavljeno. Predsjednik Povjerenstva Pero Kožul i Vicepostulator fra Miljenko Stojić zadovoljni su učinjenim prvog dana iskapanja, bez obzira što je kiša jednim dijelom pokvarila planove.

O početku ovih novih iskapanja posmrtnih ostataka žrtava komunističkog divljanja 1945. godine i neposredno nakon nje, u gradu Širokom Brijegu i njegovoj okolici, te o njihovim prvim rezultatima i otkrićima, Povjerenstvo i Vicepostulatura već su obavijestili krovnu njemačku Udrugu za otkrivanje i zbrinjavanje ratnih grobova, Njemačko veleposlanstvo u Sarajevu, te Tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu.

Ukoliko vrijeme dopusti i bude išlo na ruku, iskapanja bi trebala biti završena u sljedeća dva-tri dana, a samim tim poznat i konačan broj poubijanih i zatrpanih na »Mandića« Pobranici.

SirokiBrijeg.ba