FOTO  Veliko priznanje i potvrda za Humanitarnu udrugu fra Mladen Hrkać

fra Mladen Hrkać, Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać"
...kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije.


Nagradu su uručili Davor Ivo Stier, zastupnik u Europskom parlamentu, koji je i nominirao Humanitarnu udrugu fra Mladen Hrkać za ovu prestižnu nagradu, te akademik Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora.

„Svojim svakodnevnim djelovanjem oni promiču humanost i solidarnost, promiču zbližavanje ljudi u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i upravo zbog toga angažmana odlučio sam Udrugu fra Mladen Hrkać predložiti za ovu prestižnu nagradu. Njihov rad, požrtvovnost, i nesebičnost inspirirani su doprinosom i djelovanjem fra Mladena Hrkaća. Njegova osnovna životna vodilja bila je pomoći potrebitima, činio je to za vrijeme rata i za vrijeme mira, i u zdravlju i kasnije kada je i sam teško obolio. Ovom prilikom htio bi se zahvaliti svim članovima i volonterima Udruge na njihovom neumornom radu te bezuvjetnoj pomoći onim najpotrebitijima," istaknuo je zastupik Davor Ivo Stier.
Na kraju se zahvalio i svojim suradnicima koji su radili na ovoj kandidaturi šefici ureda Luciji Prskalo i asistentu Anti Škegri te kolegama u Europskom parlamentu koji su dali potporu Udruzi.

U ime Udruge nagradu je primio Ivan Soldo, predsjednik Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać, koji je u više navrata izrazio ponos i zadovoljstvo zbog osvajanja ove značajne nagrade koja je najbolji dokaz da Udruga svakodnevno živi svoju misiju.
„Prvo ću se zahvaliti dragom Bogu što je izabrao upravo nas da vodimo ovu Udrugu, da pomažemo ljudima i da činimo dobra djela. Zatim mojoj obitelji, obiteljima svih mojih suradnika i volontera koji su odgojili prekrasne ljude na ponos svih nas. Oni zajedno sa mnom žive ovu misiju 24 sata na dan. Moram istaknuti jednog od njih a to je osnivač Udruge, predsjesnik Nadzornog odbora i čovjek koji je priskrbio veliku većinu finacijskih sredstava za naš rad, generala Zlatana Miju Jelića. Zahvaljujem i svim našim mnogobrojnim donatorima koji nam nesebično pomažu i koji će nam, siguran sam, pomoći u ostvarenju našeg krajnjeg cilja a to je objedinjavanje svih naših smještajnih kapaciteta u jedan izgradnjom Doma fra Mladen Hrkać, koji bi na jednome mjestu primao sve ljude koji su u potrebi", naglasio je Ivan Soldo.

Svečanu dodjelu zatvorio je akademik Željko Rainer, predsjednik Sabora, istaknuvši kako je Europski parlament u radu Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać prepoznao one najviše europske i ljudske vrijednosti.

„Neopisiva čast i zadovoljstvo mi je što mogu biti danas ovdje s vama i podijeliti radost ovog događaja. Vaša želja da budete melem na rane, da vratite osmijeh na tužna i uplakana lica, da pomognete bližnjima u nevolji svim svojim trudom, znanjem i sredstvima koje imate na raspolaganju je ono što uistinu mora izazivati divljenje. Kako je ono što radite najbolji primjer milosrđa, a nalazimo se u godini Božanskog milosrđa, dozvolite mi da citiram sv. Augustina koji je rekao: „ Milosrđe je korijen svih drugih dobih djela," rekao je akademik Željko Rainer.

Pobjednici su izabrani 1. lipnja 2016. od strane Odbora za nagradu "Europski građanin" Europskog parlamenta, kojim je predsjedala potpredsjednica EP-a Sylvie Guillaume (S&D, Francuska).

Središnja dodjela priznanja za sve dobitnike biti održana 12. i 13. listopada 2016. godine u Bruxellesu.

Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać je jedan od 50 laureata nagrade "Europski građanin" Europskog parlamenta za 2016. godinu.