Usvojen Nacrt proračuna za 2016. u iznosu od 9.378.700 KM

gradsko vijeće, vijeće mladih Široki Brijeg

S obzirom da su u cjelini uzevši izvorni prihodi realizirani za 6,94 % više u odnosu na ranije planirana sredstva, ali su očekivanja transfera s viših razina vlasti podbacila 34,28 % što stvara konačnu sliku manje ostvarenih prihoda i primitaka za 0,49 %. Ovim rebalansom, Proračun Grada Širokog Brijega za 2015. iznosi 9.687.500 maraka, piše Dnevni list.

Reprogramiranje duga

Odluku je obrazložio Mate Zadro, pomoćnik gradonačelnika za financije. Nezavisni vijećnik Marinko Zovko predložio je da se iz stavke troškovi prijevoza učenika, koja je uvećana za 100.000 maraka, taj iznos preraspodjeli za božićnicu za djelatnike Gradske uprave u iznosu 40.000 maraka i Centru za socijalni rad za najugroženije pojedince i obitelji 60.000 maraka. Mate Zadro je odgovorio da je spomenuti iznos - 100.000 maraka, utrošen na reprogramiranje duga.
Većinom glasova vijećnika usvojen je Nacrt Proračuna Grada Širokog Brijega za 2016. godinu u iznosu 9.378.700 maraka. Javna rasprava o Nacrtu proračuna održat će se u vremenu od 10. do 21. prosinca. Jednoglasno je usvojeno Rješenje o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u korist župe Svih svetih iz Jara, kojim se utvrđuje pravo vlasništva zemljišta površine 865 m² vrijednosti 1730 maraka, u korist graditelja vjerskog objekta župe Svih svetih iz Jara.

Utvrđivanje prava vlasništva

Jednoglasno je usvojeno i Rješenje o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u korist poduzeća 'Vibar' d. o. o., kojim se utvrđuje pravo vlasništva zemljišta površine 1200 m² vrijednosti 3600 maraka, u korist graditelja poslovno-skladišnog objekta.
Usvojena je Odluka o raspodjeli akomulirane-zadržane dobiti JP „Vodovod i kanalizacija" d.o.o. , prema kojoj JP „Vodovod i kanalizacija" d.o.o. treba isplatiti osnivaču Gradskom vijeću Širokog Brijega iznos dobiti u visini 150.000 maraka. Vijećnici su primili na znanje informaciju o stanju izrade Prostornog plana Grada Širokog Brijega, koju je obrazložio Borislav Zovko pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Vijećnici su primili na znanje informaciju o stanju prometne infrastrukture, izgradnji kanalizacije i pročistača  otpadnih voda, o realizaciji projekta vodoopskrbe i aktivnostima vezanim za gradsko područje Duhanska stanica, koju je obrazložio Andrija Kraljević šef odsjeka gospodarstva.