Učit će se pjesme, plesovi, nošnje i običaji bh. Hrvata

Hrvati u BIH, običaji, tradicija i kulturna baštinu, Tradicijska kultura Hrvata u BiH

Na seminaru će se učiti pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata središnje Bosne kao i sviranje tradicijskih glazbala BiH. Kroz razgovor s Vedranom Vidovićem, predsjednikom Organizacijskog odbora ovog seminara, doznajemo što sve čeka sudionike seminara.

"Zadnje dvije godine na seminaru je sudjelovalo oko 70 polaznika, ukupno oko 140. Ove godine ne očekujemo ništa manje, čak i više. Uveli smo nove studijske skupine i kolegije. Naši predavači su izvrsni stručnjaci, voditelj našeg seminara je Miroslav Šilić, a ove godine se možemo pohvaliti još jednim stručnjakom, dr. sc Stjepanom Sremcom, bivšim ravnateljem Lada i članom Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba", kazao je Vidović.

Ples ili glazbala

On je nadalje objasnio kako će na ovome seminaru polaznici moći odabrati jednu od ponuđenih skupina: ples ili glazbala. Polaznici koji se opredijele za glazbala biraju između tambure i tradicijskih glazbala. Tambura je zapravo novi smjer. Riječ je o instrumentu koji se sve više koristi i kod nas, a i u svijetu. Predavači su Tomislav Cvrtila, predavač tamburaških glazbala, i Jure Miloš, voditelj tradicijskih glazbala. Ukoliko se netko odluči za smjer 'tradicijska glazbala', moći će učiti svirati diple, lijericu, dvojnice, gusle i šargiju.
"Osim Šilića, Sremca, Cvrtile i Miloša, na našem seminaru će predavati i dr. sc. Jasmina Talam, šefica instituta za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu, zatim Svetlana Bajić, etnologinja Zemaljskog muzeja u Sarajevu, koja će održati predavanja o nošnjama.
Tu je i mr. Lidija Vladić Mandarić, asistentica na Odsjeku glazbene kulture na Sveučilištu u Mostaru, te mr. Biljana Glibo, etnomuzikologinja. Ivan Barać iz Širokog Brijega će učiti sudionike o pravljenju tradicijskih frizura. I na kraju moram spomenuti predavanje mr. sc. Tonija Marića o tome kako arhivirati građu. Naime, svako društvo ima puno nastupa za koje je bitno ostaviti ih za neke buduće generacije. U svakom slučaju pjesma, ples, druženje, sklapanje novih prijateljstava samo je dio onoga što možete očekivati na ovom seminaru", poručio je Vidović.

Prijave još traju

Prijave za seminar još uvijek traju, a do sada ih se najviše prijavilo s područja Hercegovine. "Imamo prijavljenih i iz Uskoplja, Bugojna, pa čak i iz Hrvatske, Švicarske, Njemačke te Hrvata bunjevaca iz Vojvodine, točnije iz Subotice. Uspomene s prošlog seminara još uvijek su svježe i pamte se za čitav život. Mladi ljudi koji sudjeluju na seminarima su dovoljan razlog da se prepustite u najbolje druženje ovoga ljeta koje nećete nikada zaboraviti", rekao je Vidović.

Dnevni list