U ponedjeljak počinje isplata poticaja i jednokratnih novčanih pomoći

Vlade Zapadnohercegovačke županije je na svojoj sjednici održanoj 13. srpnja u Širokom Brijegu donijela odluku o davanju suglasnosti na naputak za ostvarivanje prava na novčane poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i gospodarstvu za 2011. godinu.  

Piše: Z. Volarević / Dnevni list

Tko dobiva poticaje

Prema naputku za ostvarivanje prava na novčane poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i gospodarstvu za tekuću godinu, koji potpisuje ministar gospodarstva ZHŽ-a Ivica Ćorić, poticaji se ostvaruju za animalnu i biljnu proizvodnju, a moguće je ostvariti poticaj organiziranju poljoprivrednika te poticaje za organizirani prijevoz i otkup mlijeka. Tekući prijenosi za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i gospodarstvu utvrđeni proračunom ZHŽ-a s kriterijima raspodjele sredstava za 2011. godinu su u iznosu od 1,500.000 maraka, a isti ne odstupa previše od iznosa od prošle godine.

Pravo na ostvarivanje poticaja imaju korisnici koji su ostvarili poljoprivrednu proizvodnju na području Zapadnohercegovačke županije propisanu programom o utrošku sredstava “Poticaj za poljoprivrednu proizvodnju i gospodarstvo”, korisnici koji ispune posebne uvjete propisane naputkom i programom te korisnici koji su se na propisan način upisali u registar poljoprivrednih gospodarstava ili registar klijenata.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona 039/682-162 i 039/682-163, a uredovno radno vrijeme sa strankama je u vremenu od 9 do 13 sati u prostorijama Ministarstva gospodarstva u Posušju na adresi Fra Grge Martića 3. 

Visina poticaja

Visina poticaja u markama u animalnoj proizvodnji je u iznosu od 0.10 maraka do 130 maraka. Tako će, primjerice, registrirani uzgajivač muznih krava mora imati od dvije do dvadeset da bi mogao ostvariti poticaj od 130 maraka po kravi. Pravo poticaja imaju i registrirani uzgajivači koza koji posjeduju od deset do 25 koza, a za iste se daje poticaj od deset maraka po komadu. Registrirani uzgajivači ovaca moraju posjedovati od 20 do 50 ovaca kako bi ostvarili poticaj, a za iste se daje također deset maraka po komadu.

Novitet uveden od ove godine je pravo ostvarivanja poticaja za držanje pčelinjih društava, kojih korisnik mora imati najmanje 30, a najviše 150, a poticaj će biti osam maraka po društvu. Pravo na ostvarenje poticaja u proizvodnji povrća u svježem stanju imaju korisnici koji su zasadili minimalno pola hektara povrća, a visina poticaja je tisuću maraka po hektaru. Nakon prijema poticaja korisnik je dužan dobivena sredstva namjenski koristiti i dosljedno se pridržavati preuzetih obveza.