U godinama krize FEAL je udvostručio izvoz u zemlje EU-a

277003.jpg
Jozo Bogdan

Vlasnik širokobriješkoga giganta Jozo Bogdan za Večernjak govori o otvaranju nove preše, izazovima...

To je tek jedno u nizu ulaganja Feala u godinama kada su brojne tvrtke pritisnute posljedicama svjetske skonomske krize koja se upravo najviše odrazila u metalnoj i prerađivačkoj industriji. Feal Grupa danas zapošljava više od 500 radnika. Od toga 430 ih je zaposleno u BiH u dijelu proizvodnje koja se odvija u Širokom Brijegu, Mostaru i Sarajevu te Banjoj Luci u Republici Srpskoj, kao i u prodajnim centrima i projektnim urednima izvan granica BiH. Feal se u posljednje dvije godine snažno okrenuo tržištu Europske unije. Udvostručen je izvoz koji u ukupnoj proizvodnji iznosi 80%.

Što pokretanje novoga pogona znači za tehnološki napredak ove tvornice?

Preša koja je instalirana u našem pogonu je snage 1400T. Proizvođač je naš dugogodišnji partner GIA iz Španjolske. Na ovoj preši će se prerađivati aluminijski trupci promjera 152 mm. Opremljena je vrhunskom opremom i namijenjena je proizvodnji tankostjenih i specijalnih profila. Ona nam otvara mogućnosti proizvodnje aluminijskih profila debljine stjenki ispod 1 mm. Tržište za proizvode s ove preše je većinom područje EU, a bitno je napomenuti da je zastupljenost preša ovog tipa u Europi jako mala. S ovim upotpunjavamo proizvodnu paletu naših proizvoda i dolazimo do još optimalnije proizvodnje u pogonu prešaonice.

Kolika je ukupna vrijednost investicije i koliko je vremena prošlo od ideje do puštanja u rad?

Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 6 milijuna eura. Od ugovaranja do puštanja u rad proteklo je samo šest mjeseci iako su rokovi isporuka i priprema za ovakve investicije značajno duži. Pored ugovaranja same preše bilo je potrebno uraditi u razmjerno kratkom vremenu značajne građevinske zahvate, poboljšati infrastrukturu, kao što je struja, zrak, rekonstrukcija postojeće hale tako da je vrijednost investiranja u ovoj godini značajno veća. Pored ovoga smo u ovoj godini kao značajnu investiciju imali i ulaganje u suvremeni test centar za ispitivanje naših fasadnih sustava.

Proslavljate vrijedan jubilej. Kako danas vidite Feal, koja je njegova uloga u zajednici i u koliku je zapravo veličinu izrastao?

Poduzeće FEAL d.o.o. osnovano je 1976. godine, a osnovna djelatnost poduzeća je prerada aluminija. Kroz veće i manje poslovne uspjehe, prinudne uprave, štrajkove, rat, ratno razaranje i poražavajuće financijske rezultate poslovanja, poduzeće je dočekalo 2000. godinu i odluku Agencije za privatizaciju u Županiji Zapadnohercegovačkoj da, putem prodaje na tenderu, bude privatizirano. Prilikom privatizacije poduzeća preuzete su i obveze vraćanja nastalih dugova FEAL-a, modernizacije poduzeća i proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta, zadržavanje postojećeg broja djelatnika s obvezom zapošljavanja novih djelatnika, te isplata svih zaostalih plaća djelatnicima.

Umjesto izvlačenja dobiti, što su drugi činili u privatizaciji, vi ste se odlučili za stalno investiranje u nove pogone!

Istodobno s početkom privatizacije poduzeća, krenuli smo s investiranjem u opremu i tehnologiju. Tijekom 2001. godine modernizirana je postojeća preša 1630t i paralelno s tim nabavljena je i instalirana nova linija za elektrostatsko bojenje profila. Ukupna vrijednost investicija te godine iznosila je 5 milijuna maraka. Nabavom linije za spajanje profila s prekinutim termičkim mostom, okupljanjem stručnog kadra, osposobljavanjem proizvodnje te investiranjem u alate i prateći program okova, Feal značajno ulaže u projektiranje modernih sustava za graditeljstvo. Tijekom 2002. investirano je 3 milijuna u proširenje postojećih kapaciteta eloksiranja čime se kapacitet eloksiranja profila popeo s postojećih 500 na 2.000 tona godišnje. Istodobno s proširenjem proizvodnje Feal je te godine krenuo u podizanje i širenje vlastite prodajne mreže. Danas Feal svoje proizvode distribuira kroz 12 prodajnih centara u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Austriji. U 2003. je nabavljena i instalirana potpuno nova linija za prešanje profila (preša 1800t). Pored podizanja presačkih kapaciteta s 4.000 na 12.000t, kupovinom obradnog centra i modernih strojeva, značajna ulaganja su bila u strojnu obradu profila. Ovdje posebno moramo istaknuti našu suradnju s partnerskom kompanijom ELUMATEC iz Njemačke, proizvođača najsuvremenijih obradnih centara, koja nas je pratila cijelo ovo vrijeme. Ukupna vrijednost investicija te godine iznosila je 10 milijuna maraka. S ovim je završio ciklus privatizacije koja je i službeno proglašena najuspješnijom privatizacijom u BiH. Investirano je puno više nego što je ponuđeno na tenderu za privatizaciju i nije se stalo na tome. Povećanjem prodaje u 2004. i 2005. godini nastavilo se s otklanjanjem uskih grla u proizvodnim kapacitetima, te kontinuiranim poboljšanjem Fealovih sustava. Značajna ulaganja su bila u infrastrukturu i građevinske objekte.

Tko su vam glavni partneri, je li širenje proizvodnje u Mostaru imalo opravdanje?

Kako broj partnera konstantno raste, javila se i potreba za većom proizvodnjom koju dotadašnji pogon više nije mogao pratiti. Tako je krajem 2006. godine otvorena nova tvornica u Mostaru koja zadovoljava današnje zahtjeve, ali isto tako i otvara mogućnosti za dodatnim proširenjem asortimana koje ova tvrtka nudi. Paralelno s ovom tvornicom, te godine puštena je u rad i nova linija za plastificiranje profila. S tvornicom u Mostaru, koja je zajednički projekt Feala i Aluminija Mostar (vrijednost investicije 25 milijuna), značajno je povećan izvoz u zemlje EU-a. Sa svojom kvalitetom proizvoda i usluga Feal je ostvario ugovore s nekoliko renomiranih svjetskih tvrtki. Tu moramo istaknuti neke najvažnije: Schmitz CargoBull, Bombardier Profine, Alumati, Siemens itd. Pored toga, Feal surađuje i sa širim brojem drugih tvrtki diljem Europe.

To zasigurno pred vas stavlja brojne izazove kao što su novi proizvodi, ali i poštivanje strogih kriterija u pogledu zaštite na radu, ali i okoliša?!

Usklađujući proizvodne kapacitete i odgovarajući na zahtjeve kvalitete koje traži tržište, 2007. godine FEAL započinje s investiranjem u najmoderniji proizvodni pogon za eloksiranje profila. Vrijednost investiranja u ovaj pogon iznosio je 7 milijuna KM. Feal je ovom investicijom ne samo poboljšao kapacitete, već je instaliranjem najmodernijeg postrojenja za tretman tehnoloških voda pokazao koliko vodi računa o ekologiji. Ovo postrojenje u vrijednosti od 2,4 milijuna u potpunosti zadovoljava kapacitete prečišćavanja i obrade tehnoloških voda za budući period, a sve u skladu s najstrožim ekološkim propisima Europske unije. Te godine smo opremili i laboratorij za kontrolu kvalitete najmodernijim uređajima za kontrolu, tako da, kada se govori o ekologiji, ništa ne prepušta slučaju. Feal je među prvim u Bosni i Hercegovini dobio okolišnu dozvolu te je certificiran po normi ISO 14000. U 2008. godine širili smo kapacitete strojne obrade nabavom obradnih centara, uz ostale investicije u tehnologiju koje su procesima proizvodnje podizale kvalitetu rada i proizvoda. Tijekom 2009. godine instalirali smo liniju za plastificiranje profila u imitaciji drveta, kamena i drugih efekata.

Koliko je za vašu tvrtku značajno uz ulaganje u nove pogodne i obrazovanje kadrova, dakle ulaganje u ljude?

Ove godine stvoreni su uvjeti za proširenje kapaciteta u prešanju, što je rezultiralo nabavom nove preše 1400T. Kada investicijama u opremu, tehnologiju, proizvodne hale u Fealu, pridodamo i investiranje u dio prešaonice u TPP-u Šibenik, čiji je Feal suvlasnik, onda su ukupne investicije u proteklih deset godina iznosile više od 100 milijuna maraka. Ukratko rečeno, Feal je 2000. godine prerađivao 500 tona godišnje, ove godine ćemo preaditi 16.000 tona. Rast proizvodnje i prodaje je rastao kontinuirano iz godine u godinu. Planovi za sljedeću godinu su 22.000 tona prerade. Smatramo da je to realno i ostvarivo, jer su se otvorenjem nove preše povećali kapaciteti, a tržišta na kojima smo prisutni imaju veliku potražnju. U Fealu danas radi preko 45 inženjera različitih profila i specijalnosti od tehnologije, konstrukcija, projektiranja. Važno je napomenuti da, kao jedan novi kvalitet, u sklopu FEAL GRUPE radi i projektni biro u Austriji, što je akvizicija napravljena krajem 2008. godine, u kojoj je zaposlen tim od šest inženjera s dugogodišnjim iskustvom u projektiranju najzahtjevnijih fasada na području Njemačke, Austrije, Velike Britanije. Naši proizvodi danas se što izravno, što preko naših kupaca ugrađuju u Libiju, Iran, Katar, Kazahstan, Rusiju, Sjedinjene Američke Države i druge zemlje.

Po čemu je FEAl danas prepoznatljiv, koji su vam proizvodi najznačajniji?

Feal ima više od 35 razvijenih sustava za prozore, vrata i fasade, koji su atestirani i certificirani u institutima kao sto su IFT Rosenheim, GBD Bregenz, IGH Zagreb. To je naša osnovna djelatnost i ono što FEAL čini prepoznatljivim. Ulaganja u poboljšanje i razvoj novih sistema je pošao čime se Feal neprestano bavi, odgovarajući sve strožim zahtjevima koji se postavljaju. Pored ovoga Feal proizvodi gotove prozore i ostale aluminijske dijelove koji se ugrađuju u najmodernije vlakove, kao i dijelove za potrebe automobilske industrije.

Koliko je svjetska kriza utjecala na poslovanje FEAL-a i može li se konačno reći da ste posljedice ostavili iza sebe?

Protekle dvije godine, točnije krajem 2008. godine, kriza je najviše zahvatila građevinarstvo, metalnu i automobilsku industriju te je to utjecalo značajno i na našu proizvodnju i prodaju. Zaustavljene su naglo svi investicijski potezi, ali ipak možemo reći da smo kroz krizna vremena prošli bezbolnije nego drugi, jer smo je spremno dočekali. Feal je već tada bio spreman nuditi tržištu aluminijske proizvode za potrebe proizvodnje vlakova, konstrukcija za solarne elektrane, izradu gotovih proizvoda za potrebe raznih grana industrije koje kriza nije pogađala. Tijekom proteklog razdoblja Feal nijednog radnika nije otpustio kao tehnološki višak. Naprotiv i kroz ove krizne godine bilježen je rast proizvodnje i zapošljavanje. Plaća zaposlenicima nije kasnila ni jedan dan, te sve obveze na vrijeme i uredno izvršavane. Plaće uposlenicima su visoko iznad prosjeka države u kojoj živimo.

Za što su vezani planovi FEAL-a, hoćete li oprezno osluškivati kretanja na tržištu ili idete u pokretanje novih poslova?

Kratkoročno, za iduću godinu planirali smo rekonstruirati našu poslovnu zgradu, koju smo uvijek zapostavljali na račun ulaganja u novu tehnologiju i proizvodne hale. Ciljevi u razvoju naših sustava su agresivniji nastup na tržište EU-a. Planiramo se značajnije predstaviti u sljedeće dvije godine na renomiranim sajmovima kao sto su BAU München, Nürnberg i drugim europskim sajmovima. Isto tako, na ovome ne mislimo zastati. Potrebe za aluminijskim proizvodima su veće. Sljedeće o čemu razmišljamo i za što postoji potreba od naših kupaca je kupovina i instaliranje jedne velike preše. Ovim bi se u velikoj mjeri povećali kapaciteti i tehnološke mogućnosti u ovom dijelu.

Piše: Zoran Krešić vecernji.ba