Treći dan "3. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca"

...križem u središtu Širokog Brijega gdje su vijenac položili i upalili svijeću te se pomolili za duše svih pobijenih načelnik širokobriješke općine Miro Kraljević, predsjednik Općinskog vijeća Vinko Topić, pročelnik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg Pero Kožul, te fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Molitveni program započeo je, kao i prošlih dana, molitvom krunice u 17.00. Razmatranje je predvodio fra Zvjezdan Linić razmišljajući o otajstvima svjetla posvješćujući veličinu i značenje svetih sakramenata krštenja, ženidbe i euharistije.

Na početku svete mise, koju je predslavio s još šestoricom širokobrijeških franjevaca, fra Zvjezdan je istaknuo sljedeće. »U predvečerje spomendana na ubojstvo hercegovačkih franjevaca te puka Božjega, upitajmo se: Što smo mi spremni za Isusa podnijeti?«

Riječi Evanđelja navijestio je fra Nikola Rosančić, a misna čitanja i molitvu vjernika predvodili su širokobriješki svjetovni franjevci.

U nadahnutoj propovijedi, potaknut ulomkom Evanđelja o ozdravljenju uzetoga kod kupališta, fra Zvjezdan je zapitao: »Želiš li ozdraviti na način kako Isus ozdravlja? Želiš li svoje zdravlje koristiti na dobro, na blagoslov?« U nastavku je, razmatrajući tešku sudbinu ovog bolesnika, pozvao da ne zaboravimo svoje bližnje, da pronađemo vremena za svoju djecu, za stare i nemoćne, po Isusovu primjeru, jer Isus ima vremena za svakoga te zaključio da duhovna obnova nije moljakanje nego spremnost hrabrije poći za Isusom.

Na kraju svete mise vicepostulator fra Miljenko Stojić posebno je zahvalio predvoditelju misnog slavlja i molitvenog programa ovih dana fra Zvjezdanu čija je molitva i riječ okupila više tisuća vjernika, ne samo iz širokobriješkog kraja nego iz cijele Hercegovine.

Zatim je podijelio nagrade nagrađenima na »2. nagradnom natječaju« na temu pobijeni hercegovački franjevci u kategoriji odrasli. Prvu nagradu dobila je Renata Dobrić iz Splita. Njezina priča nosi naslov »Napokon: Iz tame u svjetlo ili Povorka smrti«. Priča govori o grižnji savjesti čovjeka koji umire, a sudjelovao je u bitkama za Široki Brijeg i Mostar. Druga nagrada dodijeljena je Fabijanu Lovriću iz Knina. Njegov književni rad nosi naslov »Neka blagoslov Tvoj padne na ljude«. Treću nagradu za književni rad dobio je Darko Juka iz Mostara za pjesmu »U jazbinu tijelo, duša u raj«. Fra Miljenko je zahvalio svim sudionicima nagradnog natječaja, a sve pozvao da se jave na sljedeći Nagradni natječaj.

Uobičajeno je nakon sv. mise slijedilo Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu , i ovaj put u prepunoj širokobriješkoj crkvi. Ni povremene padaline nisu omele dolazak puka Božjega.

Molitvenom ugođaju svih ovih dana doprinijelo je lijepo pjevanje glazbene sekcije Frame, a cijeli program prenosila je Radiopostaja Široki Brijeg, dok je video prijenos ostvario portal Hercegovina live. Internetski prijenos preuzimali su i portali pobijeni.info, franjevci-siroki-brijeg.info i hrsvijet.net.

Na sami dan obilježavanja 68. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca molitveni program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, nakon toga slijedi procesija prema crkvi i molitva kod grobnice s posmrtnim ostatcima 22-ice ubijenih franjevaca.

Molitveni program predvodit će provincijal hercegovačkih franjevaca fra Ivan Sesar u sumisništvu s našim gvardijanima, vicepostulatorom i drugom braćom svećenicima. Vjerujemo da će se radno vrijeme na području općine prilagoditi ovome danu kako je to i pozvala Općina Široki Brijeg u odluci o obilježavanju Dana sjećanja na pobijene franjevce i puk.