FOTO  Tradicionalno okupljanje Crnolokvana za poginule i nestale u ratovima

Crne lokve, Široki Brijeg

Kod spomen obilježja u Crnim Lokvama, mjestu kod Kočerina, održano je tradicionalno okupljanje i sveta misa za sve poginule i nestale Crnolokvane u svim ratovima.

Misno slavlje predvodio je kočerinski župnik fra Mario Knezović uz koncelebraciju fra Stanka Banožića, fra Mladena Sesara i fra Miljenka Stojića, vicepostulatora postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

Događaju su nazočili Crnolokvani iz raznih krajeva Hrvatske i Hercegovine, ali i šire.

Među uzvanicima bili su prisutni župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić koji je porijeklom iz Crnih Lokava, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik gradskog vijeća Vinko Topić i ministar branitelja u Zapadnohercegovačkoj županiji, Mladen Begić.

Tradicionalno druženje uz domjenak nastavilo se uz kulturno-zabavni program.

Spomenik poginulima izgrađen je u središtu mjesta, a radio ga je akademski kipar i slikar Anđelko Mikulić. Izrađen je iz kamenih gromada domaćeg hercegovačkog kamena, sa središnjim križem i dvije pokrajnje kamene ploče na kojima su ukresana imena poginulih i nestalih s hrvatskim grbom i pleterom kao nacionalnim simbolima.

Na spomeniku su ispisana imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Prvog svjetskog rata, Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem Domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. U Prvom svjetskom ratu živote je izgubilo 9 mještana, Drugi svjetski rat i poraće odnijeli su 86 života, a u Domovinskom ratu ovo je malo mjesto dalo 8 žrtava. Sveukupno je poginulo i nestalo 103 mještana ovog mjesta. Za 57 mještana se ne zna za grob i vode se kao nestali.

Od svečanog otkrivanja spomenika, 9. kolovoza 2014., Crnolokvani se svake godine tradicionalno okupljaju kako bi odali počast i prisjetili se svih žrtava koji su dali svoje živote za domovinu.

-Marija Jelić/HERCEGOVINA.info