Stopama pobijenih: Jugokomunističko ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca

franjevci

U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu u nedjelju, 27. listopada, bit će održan XI. simpozij pod nazivom »Stopama pobijenih«. Osvjetljavanje je to jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo. Priređivač simpozija je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Program će započeti sv. misom u 11.00 koju će predvoditi fra Ante Čavka, župnik u Vrpolju kraj Knina. Nakon sv. mise u samostanskoj će dvorani biti održana sljedeća predavanja. Povjesničar dr. Ivica Šarac govorit će na temu »Jesu li širokobriješki franjevci bili legitiman vojni cilj ili žrtve zločina«. Fra Marijan Karaula, publicist, govorit će, pak, na temu »Stradanje franjevaca Bosne Srebrene u doba Socijalističke Jugoslavije«. »Putovanje bez povratka širokobrijeških fratara: jama u selu Mratovu i njezina tajna«, tema je publiciste fra Ante Čavke.

Dosadašnji tijek simpozija i održane radove moguće je pronaći na stranicama portala Vicepostulature pobijeni.info (Događanja + Simpoziji). Ubrzo će tu biti stavljeni i ovi najnoviji radovi.