Slučaj milijunske pljačke kod Širokog Brijega ide na Vrhovni sud

Pravosuđe
... Tomislava Matijevića, Fabijana Bakovića, Miljenka Brekala i Mate Karamatića, a u slučaju milijunske pljačke pošiljke novca u Dužicama kod Širokog Brijega koja se dogodila 5. listopada 2010. godine, doznali smo u Županijskom sudu.

Županijski tužitelj Borislav Čuljak uložio je žalbu zbog povreda odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog prava i povrede Kaznenog zakona.

Naime, prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Širokom Brijegu optuženi su oslobođeni krivnje da su počinili kazneno djelo pomaganja u izvršenju kaznenog djela razbojstva te kaznenog djela nesavjesnog rada u službi. Sud ih je oslobodio od optužbe da su dana 5. listopada 2010. godine, Tomislav Matijević u svojstvu voditelja središnjeg trezora UniCredit banke Mostar, Fabijan Baković u svojstvu voditelja poslovnice UniCredit banke u Livnu, Miljenko Brekalo u svojstvu blagajnika u središnjem trezoru UniCredit banke d.d. Mostar i Mate Karamatić u svojstvu vođe tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke Sector Security, poslovna jedinica Mostar, uklonili prepreke za počinjenje kaznenog djela, svjesni da nad osobama zaduženima za prijevoz vrijednosnih pošiljki prilikom vršenja prijevoz vrijednosnih pošiljki može biti počinjeno kazneno djelo razbojstva, na što su pristali pa je isto razbojstvo i izvršeno na regionalnoj cesti Grude - Privalj. Razbojstvo je počinjeno te su za sada još nepoznate osobe iz blindiranog vozila uzele platnene vreće s papirnatim novčanicama u iznosu od 3.605.000,00 eura te vreće s novcem u iznosu od 150.000,00 maraka.

Tijekom postupka tužitelj je istjecao da su optuženi počinili kazneno djelo na način opisan u optužnici.

Branitelj optuženih Tomislava Matijevića i Fabijana Bakovića, odvjetnik Zdravko Rajić je izjavio u završnoj riječi da ne može vjerovati da je Tužiteljstvo ostalo kod ovakve optužnice nakon svih provedenih dokaza, da se radi o ozbiljnim obiteljskim ljudima koji nemaju nikakve veze s ovim kaznenim djelom.

Branitelj optuženog Miljenka Brekala, odvjetnik Ivan Brekalo je izjavio da je Miljenko Brekalo brojač, a ne blagajnik te je utvrđeno da on ne može biti službena osoba te da s počinjenjem predmetnog kaznenog djela nema nikakve veze.

Braniteljica optuženog Mate Karamatića, odvjetnica Nada Dalipagić je u završnoj riječi istaknula da je obrana ukazivala da u radnjama optuženog nema obilježja nikakvog kaznenog djela te da je bilo potrebno utvrditi razumnu sumnju na počinjenje kaznenog djela od osobe protiv koje je podignuta optužnica te je postavila opravdano pitanje koji je cilj podizanja ovakvih optužnica jer je, po njezinom mišljenju, na optuženičkoj klupi trebalo vidjeti počinitelje kaznenog djela razbojstva koji bi morali odgovarati gdje se nalazi ogromni novac koji su prisvojili, a ne osobe koje s razbojstvom nemaju apsolutno nikakve veze izuzev što su se po prirodi svoga posla ni krivi ni dužni našli u ovome događaju.

Konačnu riječ u ovome predmetu dat će Vrhovni sud FBiH, koji će odlučiti o predmetnoj žalbi Tužiteljstva Široki Brijeg.

Dnevni list