Široki Brijeg: Zašto Bošnjaci navijaju za Tursku? To niko ne pita, a kada mi navijamo za Hrvatsku, onda je to problem

Široki Brijeg, Hrvatska

Posebno je svečano i napeto u Širokom Brijegu, svojevrsnom hercegovačkom središtu. I staro i mlado priprema se za gledanje utakmice. Naravno, u pobjedu nitko ne sumnja.

- Jedna duša i jedno srce - doviknula nam je postarija gospođa koja se od vrelog srpanjskog sunca skrivala u hladovini u centru grada kada smo je upitali prati li utakmice u Rusiji.
- Široki Brijeg voli Hrvatsku i hrvatsku reprezentaciju. Mi smo ovdje Hrvati, slobodno to napišite - dobacili su nam iz jednoga društva koje je ispijalo jutarnju kavu.
Igrom naše reprezentacije zadovoljan je i Marinko Bubalo. Njega ne zabrinjavaju prigovori iz Sarajeva da Široki navija za Hrvatsku.

- Da ste samo vidili koje je to veselje ovdje bilo kada je Hrvatska igrala s Rusijom. I mlado i staro, sve je bilo na nogama. Eto, čitam po Fejsu da je protiv nas i protiv Širokog nešto pisao Anel Hadžić, reprezentativac BiH. Nije to pisao on, nego politika - rezolutan je Bubalo.

Nitko i ništa

- Zašto Bošnjaci navijaju za Tursku? To niko ne pita, a kada mi navijamo za Hrvatsku, onda je to problem. Kada su igrali Hrvatska i Turska, u Sarajevu su svi bili za Tursku - prisjetio se Bubalo, koji se nada da će Hrvati nadigrati Engleze.
Svi s kojima smo razgovarali ogorčeni su ponašanjem Sarajeva prema Širokom Brijegu. Strasti su se dodatno uzburkale poslije Hadžićeva statusa na Fejsu: "Ajde, Bošnjo, navijaj, hajdemo, naši. Nikada, ali baš nikada neću navijati za susjede. Ne zbog pravih Hrvata iz Hrvatske. Oni su gospoda koji poštuju susjede svoje, nego zbog ovakvih koji žive u Bosni, rođeni, a protiv svoje su države. Sram i stid da vas je, ali Bosne ima i bit će je uvijek." To je uzburkalo duhove, no Širokobriježani tvrde da su njihovi mladići nešto pjevali.

- Pa, kakve to veze ima. Je li se neko zlo desilo? Nije. Kakav je taj Hadžić reprezentativac? Nitko i ništa. Vidite li kako Džeko ništa ne komentira - kazali su nam Širokobriježani.

- Tako je bilo dok je Tito vladao. Nisi smio pjevati "Vilu Velebita" i "Ustani, bane". Tko zapjeva, odmah u Ćelovinu (zatvor u Mostaru). Tako ti je i danas. Sve bi oni nas strpali u Ćelovinu - rezolutni su svi sa kojima smo razgovarali.

- Pola Bosne navija za Tursku, i nikome ništa, i to je dobro. A kada se Hrvati vesele zbog uspjeha hrvatske reprezentacije, onda to ne valja - govore nam.
- Mi ne mrzimo Bosnu i Hercegovinu, ali puno volimo Hrvatsku - jedinstveni su u Širokom Brijegu.
- Idemo dalje - oduševljeno nam govori Dragan Rezić (80), u gradu poznatiji kao Reza, i sam u mladosti nogometaš, golman lokalnog kluba u Širokom.

Prvaci svijeta

- Hrvatska će biti prvak svijeta. Malo nas ima, ali nadigramo svakoga. Žao mi je što se igrači namuče, ali sve je to dobro. Čestitam našim dečkima - govori Reza.
- Žao mi je što su se mučili protiv Rusa, trebalo se to riješiti u drugom poluvremenu - komentira Reza sa svojim društvom.

Iako razgovaramo o sportu, politika se neizbježno nameće.
- Nego, jesi li ti, novinaru, vidio onoga sinoć na RTL-u šta govori? Kaže, zašto hrvatski igrači moraju držati ruku na srcu kada svira hrvatska himna. Ma gdje će je držati, da neće na stražnjici - pomalo se ljuti naš sugovornik.

- Da su Hrvati u Hrvatskoj kao ovi na Širokom Brijegu, sve bi im cvalo. A ovako, vidite koliko je sati - govore nam.

- Kada bi politika bila ujedinjena kao sportaši, bilo bi to super i dobro bi se živilo. Pobijedili smo Ruse, možemo i Engleze jer su nas Englezi kroz povijest koštali više nego Rusi. Treba im vratiti milo za drago ako se ikako može - kaže Reza.
- Mi Hrvatsku volimo, a oni kako hoće. Vjerujemo u Boga i Hrvatsku - dobacili su nam na odlasku.

Slobodna Dalmacija