Široki Brijeg: Započeli VIII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

pobijeni, pobijeni fratri, stopama pobijenih, Široki Brijeg
Molitveni program sastojao se od molitve krunice u 17.30 te sv. mise zadušnice za 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštvo vjernih članova puka Božjega koje su pobili jugokomunisti u Drugom svjetskom ratu i poraću. Sv. misu je predslavio i na njoj propovijedao fra Antonio Šakota, područni duhovni asistent Frame i Franjevačkog svjetovnog reda u Hercegovini. Suslavili su vicepostulator fra Miljenko Stojić i fratri iz širokobriješkog samostana: fra Augustin Čordaš, fra Dario Galić, fra Dane Karačić, fra Vitomir Musa i fra Vendelin Karačić.

Fra Antonio je u propovijedi slikovito protumačio nedjeljno čitanje te ga povezao s našim sjećanjem na ubijene fratre i puk Božji. Istaknuo je kako se ne treba bojati ni prošlosti ni sjećanja, oni neka postanu stvarnost koja će nas voditi kroz život.

Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su članovi Frame Široki Brijeg. Oni su predvodili i pjevanje na sv. misi zadušnici.

Na kraju sv. mise dodijeljene su nagrade na ovogodišnjem nagradnom natječaju na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca, za uzrast mladež. Prva nagrada pripala je Stjepanu Jozinoviću iz Žepča za literarni uradak Kristov stjegonoša, drugu nagradu osvojila je Dora Pinjuh iz Međugorja za rad pod nazivom A Neretva i dalje teče, a treću nagradu za literarni rad Mučenici naše vjere dobila je Vedrana Raguž iz Stoca.

Misno slavlje putem radiovalova i interneta prenosila je Radiopostaja Široki Brijeg. Ona će to činiti i sljedećih dana.

Na Široki Brijeg su od spomenika svojim ubijenima, želeći ih tako simbolički povezati s pobijenim franjevcima, pješice pristigle tri skupine vjernika: iz Crnih Lokava, Mokroga i iz grada Širokog Brijega. Po dolasku su se pomolili kraj ratnog skloništa u kojem je ubijeno i zapaljeno 12 hercegovačkih franjevaca, a zatim i na grobu u samostanskoj crkvi gdje su pokopana 24 ubijena fratra. Nakon toga su nazočili sv. misi zadušnici.